Plenković: Na svoj način, Pupovac je rekao ovo

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je dao svoje tumačenje jučerašnjeg istupa Milorada Pupovca, predsednika Samostalne demokratske srpske stranke(SDSS).

Plenković je rekao da za njega nema dileme da je Pupovac, doduše na svoj način, rekao sledeće: Današnja Hrvatska nema veze sa NDH, Hrvatska nije faktor nestabilnosti u regionu i vladajuća većina u Hrvatskoj nije kreator klime netrpeljivosti u Hrvatskoj.

“Mi sprovodimo politiku predsednika Franje Tudjmana uključivanja i pomirenja”, rekao je Plenković.

A Milorad Pupovac je, povodom mnogo prozivki zbog njegovog intervjua Radio Sarajevu u kome je Hrvatsku nazvao faktorom nestabilnosti u regionu i optužio za atmosferu poput one u NDH, izmedju ostalog juče na konferenciji za štampu u Hrvatskom saboru rekao sledeće:

„To što se tek danas obraćam javnosti nije bio znak nepoštovanja prema novinarima ili potcjenjivanje interesa javnosti. To je bio rezultat potrebe da vidimo što se to oko nas dogadja, u kakvoj smo to situaciji, te što možemo reći i učiniti. Od 23. kolovoza kada smo zastupnici Jerkov, zastupnik Milošević i ja održali konferenciju za medije pa do danas, mnoge i razne je zasmetala moja iskazana briga o porastu mržnje prema Srbima u Hrvatskoj. Mnoge je posebno zasmetala bojazan da je dalji rast mržnje i pretvaranje u fizičko nasilje takvo da današnju Hrvatsku može dovesti u stanje te mržnje koja je katakteristična samo za razdoblje NDH. Vrlo sam ohrabren tim reakcijama, a moje su brige i bojazni danas manje nego prije više od dva tjedna.Nikada dosad toliko broj utjecajnih glasova nije osudio dovodjenje i bilo kakvu vezu današnje Hrvatske i ustaške NDH. Bez obzira na razlike koje su proizvoditi odjeci tih glasova, ja želim razumjeti da su svi oni izraz dubokog moralnog osjećaja da današnja Hrvatska ne bi trebala niti smjela imati nikakve veze s ideologijama mržnje i nasilja. Tamo gde ih ima, da bi te veze trebalo raskinuti. Pozivam sve da zajedno uklonimo ušata ustaška slova „U“ na fasadama naših gradova i na prometnim znakovima. Pozivam da odore i oznake s natpisima ustaškog pozdrava „za dom spremni“ pospremimo, a njegovo uzvikivanje sankcioniramo.Takodjer pozivam da prestanemo biti slijepi i gluhi na poruke koje možemo čuti ili čitati poput ‘ubij Srbina’, neovisno o etničkom karakteru i etničkoj prirodi te da ih osudimo kao poticanje na nasilje. I na kraju, pozivam da prestanemo s revizijom povijesti koja će ići toliko daleko da će se pripadnicima kvislinških ili okupacijskih vojnih formacija stradalih na kraju Drugog svjetskog rata odavati državne i vjerske počasti, bez prethodne forenzike, a strašnim žrtvama Jasenovca, Jadovnog ili glinske crkve osporavati njihovo stradanje zbog navodnog manjka forenzike te vrijedjati sjećanje na njih. Nitko od mene ne treba tražiti da ne poistovjećujem demokratsku, europsku, današnju Hrvatsku s nedemokratskom NDH i njezinom zločinačkom ideologijom. Ja jako dobro znam tu razliku iz današnje i povijesne perspektive. Tri desetljeća politički djelujem u Hrvatskoj”, rekao je Pupovac prema citatu HRT.

A povodom izjave da je Hrvatska faktor nestabilnosti na Balkanu, Pupovac je na konferenciji za štampu u Hrvatskom saboru rekao:

„Točno je, to je izjava koju sam dao Radio Sarajevu. Ta izjava imala je jedan svoj dodatak. Nije Republika Hrvatska generalno prvi faktor nestabilnosti jer svaka od zemalja ima svoje tačke nestabilnosti. Hrvatska nažalost je imala ozbiljan problem sa stanjem medjuetničkih odnosa, mržnje i nasilja, prije svega prema Srbima. Sasvim nepotrebno. Druge zemlje imaju puno dublje i ozbiljnije temelje nesigurnosti. Hrvatska to nema. Ali ima stanje u kome se to stvorilo. To, zajedno s povijesnim revizionizmom utječe, sasvim nepotrebno, na stanje u regiji. Izjavu kada sam dao, bila je dana u situaciji koja je bila dramatična”, rekao je, izmedju ostalog, Milorad Pupovac na konferenciji za štampu u Hrvatskom saboru.

On nije hteo da komentariše natpis „Ubij Srbina“ preko table na ulazu u njegovo rodno selo Ceranje Donje niti preciziranje na koga se poziv odnosi plakatom s njegovom slikom na kome je pisalo: “Teror velikosrpskog ludaka nad cijelom Hrvatskom…“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com