U Briselu se održava globalni samit o vakcinaciji

U Briselu je danas počeo globalni samit o vakcinaciji.

Na samitu učestvuje 400 stručnjaka i predstavnika medjunarodnih organizacija u sklopu akcije edukovanja sveta o značaju vakcinacije i bezbednosti vakcina.

Svetska zdravstvena organizacija i Evropska unija zalažu svoj ugled u kampanju koja bi roditelje širom sveta trebalo da uveri da su vakcine bezbedne i efikasne u zaštiti od zaraznih i opasnih bolesti.

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da je tokom višemesečnih pregovora uspela da Fejsbuk i ostale društvene mreže upite o vakcinama usmeravaju ka relevantnim informacijama te organizacije. Pošto ta organizacija tvrdi da su dezinformacije u digitalnim medijima i na društvenim mrežama doprinele rastu nepoverenja u vakcine.

Kampanja (Global Vaccine Action Plan) je motivisana činjenicom da u svetu oživljavaju opasne bolesti koje su smatrane iskorenjenim, a zahvaljujući širenju dezinformacija o bezbednosti i efikasnosti vakcina.

Tako je u poslednje tri godine 7 država u svetu, od kojih su četiri u Evropi, izgubilo status zemlje u kojoj su male boginje iskorenjene. U 2019.godini je malim boginjama zaraženo najviše osoba od 2006.godine. Rast broja obolelih započet u 2018.godini nastavljen je i 2019.Samo u prvoj polovini godine obolelo je 90 000 osoba u Evropi, a 365 000 širom sveta. Što znači da je za pola godine od te bolesti obolelo onoliko osoba koliko ranije za godinu dana.

Svetska zdravstvena organizacija se poziva na Eurobarometar da pokaže kako zahvaljujući dezinformacijama raste otpor vakcinaciji čak i u razvijenoj Evropi:48% anketiranih veruje da IP/19/5536 vakcine mogu često da izazovu ozbiljne sporedne efekte, a 38% misle da one mogu da izazovu bolesti od kojih navodno štite, 31 % anketiranih su uvereni da vakcine mogu da oslabe imuni sistem.

Svetska zdravstvena organizacija saopštava da nivo pokrivenosti imunizacijom tokom proteklih godina nije rasla:2018.godine je 86% ili 116,3 miliona dece širom sveta dobilo tri doze DTP3 vakcine (diphtheria-tetanus-pertussis), a u 129 država je tu vakcinu primilo 90% dece.

Iste godine 19,4 miliona dece mlade od godinu dana nisu primili osnovne vakcine, 60 % njih živi u sledećih deset država :Angoli, Brazilu, Demokratskoj Republici Kongo, Etiopiji, Indiji, Indoneziji, Nigeriji, Pakistanu, Filipinima i Vijetnamu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com