Poljska traži uvodjenje carina na uvoz ukrajinske pšenice

Državni tužilac Poljske Zbignjev Zebro na svom Twitter nalogu je objavio da je od poljske vlade zatražio pokretanje procedure za ponovno uvodjenje carine na uvoz ukrajinske pšenice i da je ta procedura pred Evropskom komisijom u toku.

Kako prenosi RIA Novosti, on je svoj zahtev obrazložio „teškim položajem poljskih farmera“.

Poljski farmeri su u februaru blokirali granične pravce preko kojih se u Poljsku uvozi ukrajinska pšenica, koja je znatno jeftinija od evropske, pa je ostalo neprodato 2,5 miliona tona poljske pšenice.

Oni su tvrdili da se kvalitet i količina ukrajinske pšenice ne kontroliše, da vlasti za tu pšenicu nisu obezbedile tranzitni koridor u treće zemlje pa dalje u zemlje Afrike i Bliskog istoka, nego ona ostaje u Poljskoj.

Evropska komisija je maja 2022.godine ukinula carine i kvote na uvoz iz Ukrajine proizvoda agroindustrijskog kompleksa, pa je uvoz pšenice u EU porastao sa 287 000 u 2021.godini na 2,8 miliona tona u 2022.godini, a uvoz kukuruza sa 7,3 miliona tona u 2021.godini na 12 miliona tona u 2022.godini,a suncokreta sa 25 000 tona na 1,8 miliona tona.

Protiv plasmana ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržište po damping cenama protestovale su kod Evropske komisije Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka.

Evropska komisija je nedavno predložila da se, zbog uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, obeštete poljoprivrednici iz Poljske, Bugarske i Rumunuje sa 56,3 miliona evra.Konačna odluka biće doneta 30.marta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com