Pouka iz Ukrajine : U velikom ratu potrošnja municije bila bi kolosalna

Iako se radi o regionalnom konfliktu, u Ukrajini se troše neverovatne količine obične municije iz čega se može zaključiti da bi u slučaju velikog rata „ukoliko do njega, ne daj bože, nekad dodje, njena potrošnja bila – kolosalna, ocenio je šef komiteta načelnika štabova vojske SAD Mark Mili.

Zbog toga Ministarstvo odbrane SAD trenutno proverava rad svih vojnih fabrika, na osnovu čega će biti donete odluke o finansiranju [povećanja proizvodnje municije] ,a u fokusu je artiljerijska municuja kalibra 155 milimetara, izjavio je Mili a prenosi TASS.

Ukrajina dnevno troši izmedju 5000 i 6000 artiljerijskih granata, koliko je jedna mala evropska zemlja u mirno vreme naručivala za godinu, objavio je RedaktionsNetzwerk Deutschland. Taj medij citira i francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je rekao da je potrošnja artiljerijske municije tokom jedne nedelje u Ukrajini ravna godišnjoj proizvodnji te municije u Francuskoj.

Da bi se zadovoljile potrebe ukrajinskog konflikta za municijom njenu proizvodnju povećavaju do maksimuma svi, ali se Evropa suočava kako sa problemom kapaciteta tako i sa problemom sirovina pre svega azotne kiseline, navodi RedaktionsNetzwerk Deutschland.

Ipak, države članice EU su donele odluku da Ukrajini u narednih 12 meseci isporuče milion komada artiljerijske municije kalibra 155 milimetara, do koje će doći i preko zajedničkih nabavki.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com