Poljska zvanično zatražila od Nemačke dozvolu za isporuke Leoparda Ukrajini

Poljska vlada je zvanično od nemačke vlade zatražila odobrenje da Ukrajini isporuči nemačke tenkove Leopard 2 koji su u posedu Poljske.

Nemačka vlada će u skladu s propisima s potrebnom hitnosti razmotriti taj zahtev i doneti odluku, rekao je za DPA jedan od vladinih portparola.

Ranije je nemačka ministarka inostranih poslova Analene Berbok, dok nemački kancelar još pruža otpor, za francusku televiziju LCI izjavila da se Nemačka neće protiviti ukoliko druge države zatraže dozvolu da Ukrajini isporuče nemačke tenkove Leopard 2.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus na to je izjavio da odluka još nije doneta, da će je, uz uzimanje mnogih faktora, uskoro doneti, ali nemački kancelar.

Poljska vrši besprimeran pritisak na Nemačku, a tokom današnjem susreta s nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom tom se pritisku imperativnim tonom pridružio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Poljski premijer Moravjecki je izjavio da će Poljska, ukoliko joj Nemačka to ne odobri, 14 tenkova Leopard 2 isporučiti Ukrajini u okviru male koalicije država, koje će se takvim isporukama pridružiti.

„Mi nećemo skrstenih ruku gledati kako Ukrajina krvari. Ukrajina i Evropa će ovaj rat dobiti – sa Nemačkom ili bez nje“, rekao je Moravjecki.

Kako izveštava nemački javni servis ARD, Poljska je zatražila od Evropske unije da učestvuje u pokriću troškova njene isporuke tenkova Ukrajini.

Ranije je objavljena informacija da spor oko isporuke tenkova Leopard 2 Ukrajini ima i svoju troškovni stranu. Jedan Leopard 2 košta 5 miliona evra, težak je 60 tona, troši dizel i u tom pogledu je jeftiniji od američkih tenkova Abrams koji troše specijalno reaktivno gorivo, teški su 55 tona, nepogodni za zimsko vreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com