Podrška Narodne banke proizvodjačima, otkupljivačima i skladištarima malina

„S obzirom na to da je utvrdjeno da su u trenutnoj fazi poljoprivrednog ciklusa, usled otežanih okolnosti, a naročito usled smanjene tražnje i nepovoljnih kretanja cene malina na medjunarodnom tržištu, lica uključena u lanac proizvodnje i otkupa voća, odnosno malina, u posebno nepovoljnom položaju, omogućen je reprogram obaveza dužnicima banaka, koji se bave otkupom i skladištenjem voća u hladnjačama „, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Izvršni odbor NBS ovaj reprogram je omogućio usvajanjem na današnjoj vanrednoj sednici Odluke o izmenama i dopunama Odluke o privremenim merama za banke u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u portfoliju poljoprivrednih kredita u uslovima otežane poljoprivredne proizvodnje.

„Reprogram podrazumeva mogućnost odlaganja izmirivanja obaveza dužnika prema banci po osnovu glavnice, najmanje 6, a najviše 12 meseci. Rok otplate kredita, u slučaju reprograma, produžava se tako da iznos rate (periodične obaveze koja bi se plaćala po isteku grejs perioda), utvrdjen u momentu odobravanja reprograma, ne bude veći od iznosa pre primene reprograma, a u toku trajanja grejs perioda dužnici će plaćati isključivo zateznu kamatu“, saopštava NBS.

Pravo na reprogram mogu ostvariti dužnici koji na dan 31.maja 2022.godine nisu bili u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci na koju se reprogram primenjuje, koji nisu u stanju neizmirenja obaveze u toj banci, i čija se potraživanja ne smatraju problematičnim kreditom, odnosno problematičnim potraživanjem u smislu propisa NBS.

Zahtev za reprogram može se podneti do 30.aprila 2023.godine u prostorijama banke, elektronskim putem ili poštom. Banka je obavezna da na zahtev odgovori u roku od 30 dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com