Poznati ekonomisti Merkelovoj: Preispitajte propalu politiku

Poznati svetski ekonomisti Hajner Flasbek, Toma Piketi, Džefri Saks, Deni Roderik i Sajmon Vren-Luis uputili su otvoreno pismo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel s molbom da preuzme vodeću ulogu koja je životno važna za Grčku, Nemačku i svet.

der

Ekonomske vesti pismo prenose u celini sa sajta nemačkih novina Der tagesšpigl:

„Veoma poštovana savezna kancelarko Merkel, beskrajni diktat štednje koji je Evropa nametnula ljudima u Grčkoj jednostavno ne funkcioniše. Sad je Grčka glasno rekla NE. Kao što je većina predvidela, evropski finansijski zahtevi oborili su grčku privredu, izazvali masovnu nezaposlenost i raspad bankarskog sistema i jako zaoštrili eksternu dužničku krizu. Dugovi su porasli na 175% BDP-a, što se ne može servisirati. Privreda je patosirana, poreski prihodi su u oštrom padu, brojke o proizvodnji i zaposlenosti su niske, a firmama nedostaje kapital.

Humanitarne posledice su kolosalne: 40% dece živi sada u siromaštvu, smrtnost odojčadi je veoma porasla, a nezaposlenost mladih je gotovo 50%. Korupcija, izbegavanje poreza i lažno knjigovodstvo ranijih vlada u Grčkoj doprineli su ovom dužničkom problemu. Ipak, Grci su sprovodili vašu politiku štednje – oni su plate, državne izdatke i penzije smanjili, privatizovali su, deregurisali su,i povećali su poreze. Serija takozvanih „programa prilagođavanja“, kojima su morali da se podvrgnu Grčka i drugi, ima posledice, koje u Evropi nisu viđene od svetske ekonomske krize 1929. do 1933. godine. Lek, koji je u Berlinu i Briselu sastavljen, gori je nego sama bolest. On šteti čak i onima koji na početku krize nisu bili još ni rođeni.

Zajedno vas, gospođo savezna kancelarko Merkel, i Trojku pozivamo da korigujete svoj kurs, kako bi se dalje štete izbegle. Trenutno je Grčka Vlada prinuđena da sebi stavi revolver na slepoočnicu i da pritisne okidač. Ali, tim metkom neće biti ubijena samo grčka budućnost u Evropi. Kolateralne štete razoriće i evrozonu kao svetionik nade, demokratije i blagostanja. Posledice će osetiti ceo svet. Pedesetih godina je osnovana Evropa i njen fundament se oslanjao na otpis dugova – pre svega nemačkih dugova. To je bio veliki dorinos privrednom čudu i miru posleratnog vremena. Danas mi moramo da restrukturiramo i smanjimo grčke dugove, tamošnjoj privredi potreban je prostor da diše kako bi se oporavila. Mi moramo Grčkoj dozvoliti da svoje reducirane dugove otplati tokom jednog dužeg vremenskog perioda. Pravi trenutak da se preispita propala politika štednje je sada. Pri tome mora deo grčkih dugova biti otpisan i istovremeno u Grčkoj usvojene hitno potrebne reforme.

Gospođo savezna kancelarko, naša poruka vama je jasna: mi vas molimo da preuzmete vodeću ulogu, životno važnu za Grčku, Nemačku i svet. Vaša dela ove nedelje ući će u istorijske čitanke. Mi računamo na vaše hrabre i velikodušne korake prema Grčkoj – mnoge ćete generacije u Evropi zadužiti.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com