Predsednički kandidati ne žele više para od Vlade

Troje najpopularnijih kandidata za predsednika Hrvatske ne podržavaju odluku Vlade Hrvatske o povećanju novčane naknade za predsedničku kampanju.

Ivo Josipović, aktuelni predsednik, Kolinda Grabar Kitarović, kandidatkinja trenutno najpopularnije hrvatske strane HDZ-a, i Milan Kujundžić, predstavnik Saveza za Hrvatsku (koalicija nekoliko stranaka desnice), maltene u glas su ocenili da je ovakva odluka neprimerena zbog trenutnog ekonomskog stanja države i građana.

„Mislim da u vremenima koja jesu teška ne treba povećavati iznos za finansiranje kampanje“, rekao je za Ivo Josipović za televiziju RTL.

Istog mišljenja je i Kolinda Grabar Kitarović, koja je ovu odluku okarakterisala kao sasvim nepotrebnu u vreme ekonomske krize.

„Sa svoje strane ni kunu toga novca ne nameravam zadržati, već ga dati u dobrotvorne svrhe“, rekla je Grabar Kitarović, prenosi Jutarnji list.

Milan Kujundžić je rekao da mu nije jasno otkud tolika „rastrošnost“ Vlade Hrvatske dok je narod „toliko siromašan“.

Odlukom Vlade Hrvatske predviđeno je da pobednik prvog izbornog kruga dobije čak milion kuna (130.000 evra) za pokrivanje finansiranja kampanje. Svi ostali koji dobiju više od 10 odsto glasova dobiće naknadu srazmernu broju glasova. Dvoje kandidata u drugom krugu dobiće 20 odsto sume koju su dobili u prvom krugu. To bi značilo da bi Josipović, ukoliko bi pobedio u prvom krugu, al bez više od 50 odsto glasova, a potom i drugom krugu ukupno dobio čak 1,2 miliona kuna.

Na prošlim izborima za predsednika Josipović je za pobede u prvom i drugom krugu od Vlade Hrvatske nagrađen sa ukupno 500 hiljada kuna.

Pored Josipovića, Grabar Kitarovićeve i Kujundžića kandidaturu na predsedničkim izborima najavili su još i Ivan Grubišić, Anto Đapić i Ivan Rude.

Izbori za predsednika Hrvatske biće održani 28. decembra.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com