Prihod Merkatora u Srbiji pao 6,5 odsto

Prihod kompanije Merkator pao je tokom 2016. godine na tržištu u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a porastao u Crnoj Gori, saopštila je danas uprava te kompanije.

Prihod u Srbiji pao je za 6,5 odsto, ali je pozicija te trgovačke kuće na tržištu stabilna. Do pada prihoda u Srbiji došlo je zbog prodaje delatnosti Modiana i Intersport i zatvaranja trgovina po odluci Komisije za zaštitu konkurencije, objasnila je Uprava.

U Sloveniji je prihod pao za 4 odsto zbog prodaje marki Santana i Loka, Pekare Grosuplje, turističkih objekata M Holiday, Modiana i Intersport. Merkator je svoju poziciju na slovenačkom tržištu ojačao, tvrdi Uprava.

Na tržištu Hrvatske i Bosne i Hercegovine je došlo do pada prihoda za 9,3 odsnosno 3,7 odsto jer je deo poslova ustupljen Konzumu, a uticala je i na tim tržištima prodaja Modiane i Intersporta.

U Crnoj Gori je Merkator prošle godine imao rast prihoda od 6,8 odsto. Pozicija kompanije je na crnogorskom tržištu ojačana.

Uprava tvrdi da su postignuti rezultati u optimizaciji troškova, pa su troškovi bez amortizacije smanjeni za 14 miliona evra a ulagalo se u smanjenje cena, marketing, lokalnu ponudu…

Metkator je prošlu poslovnu godinu okončao s gubitkom od 72,7 miliona evra prema 20,2  miliona evra dobiti u 2015. godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com