Jože Mencinger: U Sloveniji nema ko da reotkupi Merkator

Uvek sam bio protiv prodaje Merkatora Agrokoru upravo zbog prezaduženosti hrvatske kompanije, kaže u ekskluzivnom razgovoru za Ekonomske Vesti dr Jože Mencinger i sada najpoznatiji ekonomista u našem regionu.

„Ja sam oduvek smatrao da je prodaja Merkatora Agrokoru greška. Jer Agrokor je zaduženiji bio od Merkatora, samo su naši bili glupi – umesto da Merkator kupi Agrokor. Dobro, ni Merkator nije imao mnogo para otkako na njegovom čelu nije Zoran Janković, a to je mnogo godina.”

Da li je dužnička kriza Agrokora kraj svih snova o regionalnom trgovinskom lancu?

„To bih teško rekao. Sad se pretpostavlja da će neki veći lanac preuzeti Agrokorovu mrežu. Ali, ne znam. Ovde kod nas se smatra da će Hrvatska pomoći. I Sberbanka je dala neke nove kredite. Ne mogu reći šta će se desiti.”

Mislite li da je za ekonomije i privede ovog regiona dobro da Agrokorovu mrežu preuzme neki strani lanac ili je ipak bolja bila ideja sa regionalnim trgovinskim lancem?

„Ono što mi osećamo je da je u Merkatoru više hrvatske robe koja zamenjuje slovenačku što je normalno jer Agrokor ima iza sebe puno tih proizvodnih jedinica, tako da je to unapred bilo očekivano. Koliko je preko Agrokora išlo ovih slovenačkih proizvoda u druge nekadašnje republike to ne znam.”

Pominjana je prvog dana Agrokorove krize ideja da Slovenija ponovo otkupi Merkator. Smatrate li da je to moguće?

„To je malo verovatno. Ne znam ko bi dao novac za to. Država ionako ne sme jer smo u Evropskoj uniji. Znači, to ne dolazi u obzir. Ko bi drugi kupio? Ne vidim neke mogućnosti. Mi nekih veilikih trgovaca nemamo, niti imamo neke fondove. Možda će kupiti neki fond ali inostrani, znači finansijski, koji će iscrpiti ono što je ostalo. Tako da ne vidim neke veće mogućnosti da Slovenija ponovo kupi Merkator.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com