Pristalice Žirinovskog ne mogu bez koka kole

Mesec i po dana od ruskog odgovora na zapadne sankcije, 84 odsto gradjana Rusije podržava odluku ruskih vlasti, rezultat je istraživanja moskovskog Centra za političke analize i organizacije za istraživanje javnog mnjenja VCIOM.

Ovaj rezultat istraživači tumače činjenicom da izmedju 50 i 80 odsto anketiranih gradjana i inače ne kupuje hranu čiji je uvoz zabranjen, prenosi rezultate ovog istraživanja Komersant. I kao primer navodi špansku šunku bez koje može 85 odsto ispitanih. I koka kole bi se lako odreklo njih 92 odsto.

Jedan od kurioziteta ovog istraživanja je da se sa tim mišljenjem o koka koli ne slaže 36 odsto anketiranih pristalica Vladimira Žirinovskog, šefa Liberalno demokratske partije poznatog po patriotskim ispadima tipa „kvas je ono što nama treba“. Čak 42 odsto anketiranih pristalica ovog ruskog patriote ne bi volelo da im se uskrati uživanje u nemačkom pivu, a njih 33 odsto bi radije da kuša norvešku haringu nego da je se liši.

Analitičari, koje je konsultovao Komersant, tumače ovakve ukupne rezultate činjenicom da gradjani ne sagledavaju posledice koje sankcije imaju na ukupnu ekonomiju. I očekuju da će rast cena osetiti za dva – tri meseca.

Istraživanjem je takodje utvrdjeno da zapadne sankcije i ruske protivsankcije nisu okrnjile popularnost ruskog predsednika Vladimira Putina – ono što on radi pdržava 88,7 odsto anketiranih gradjana Rusije.

Komersant, pred briselski sastanak na kome će se razmatrati ispunjavanje uslova za ukidanje sankcija Rusiji, donosi i intervju sa austrijskim ministrom za inostrane poslove Sebastijanom Kurcom. Kurc se slaže da sankcije nanose štetu i državama EU, ali kaže: “Evropska unija će tu cenu da plati“. On je rekao da je uslov za ukidanje sankcija da ruske vojne snage napuste ne samo istočnu Ukrajinu nego i Krim.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com