Putin: Neka MMF pozajmi Ukrajini da nam vrati dug

Rusija nije tražila od Kijeva prevremeno vraćanje duga od tri milijarde dolara kako ne bi dovela svoje ukrajinske kolege u nezgodan položaj, ali se taj novac mora vratiti, rekao je predsednik Vladimir Putin, prenosi Sputnjik.

putin

„Da vas podsetim, mi odavno imamo pravo da tražimo isplatu ovog duga pre decembra. Mislim na to da su stupili na snagu uslovi u skladu sa našim ugovorom o pružanju ovog kredita. Međutim, mi to nismo radili upravo da ne bismo doveli naše ukrajinske kolege u težak položaj i ne otežamo i bez toga tešku situaciju u ekonomiji. Ali, novac je naš i neka nam ga vrate“, rekao je Putin na sastanku sa članovima Vlade.

Predsednik je predložio MMF-u da pruži dodatnu pomoć Ukrajini od tri milijarde dolara, kako bi ona možda mogla da isplati dug Rusiji.

„Zašto MMF ne pozajmi Ukrajini te tri milijarde dolara kako bi ona mogla da isplati dug? Zašto menjati svoja pravila za neku zemlju, kršeći sam sistem i pravila funkcionisanja MMF-a? Razgovarajte sa kolegama. Čini mi se da je lakše ići tim putem — dodati Ukrajini tri milijarde kako bi mogla da vrati dug i svi bi bili zadovoljni i radili bi normalno“, rekao je Putin.

Ukrajina je u septembru pokrenula pravnu proceduru restrukturiranja dela svog državnog duga. Vlada Ukrajine je ranije uključila u restrukturiranje i dug Rusiji u vrednosti od tri milijarde dolara. U Kijevu ga smatraju komercijalnim, a ne državnim kreditom. Rusija je više puta saopštavala da ne planira da učestvuje u restrukturiranju i da će tražiti izmirivanje duga do decembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com