Procurio Varufakisov plan B

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis tvrdi da ga je premijer Aleksis Cipras ovlastio, u decembru prošle godine, da kreira paralelni platni sistem ukoliko dođe do zatvaranja banaka, prenosi RT.

varufakis

Varufakis je 16. jula, nedelju dana nakon što je podneo ostavku, u telefonskom razgovoru sa grupom investitora iz Londona rekao da je, mesec dana pre dolaska Sirize na vlast, od Ciprasa dobio „zeleno svetlo“ da kreira paralelni platni sistem koji bi mogao da funkcioniše u evrima, ali koji bi, u slučaju potrebe, mogao preko noći da se prebaci na drahmu.

Plan je podrazumevao i hakerski upad u bazu centrale javnih prihoda, koja je pod kontrolom Trojke (MMF, ECB i EK), i praktično krađu brojeva poreskih obveznika.

„Bio sam šokiran kada sam saznao da je centrala javnih prihoda pod kontrolom Trojke i da Ministarstvo finansija nikako ne može da utiče na nju. Siguran sam da vam se od ovih reči diže kosa na glavi“, rekao je bivši ministar.

S obzirom na to da je centrala javnih prihoda pod nadzorom grčkih kreditora, Varufakis kaže da je svom drugu iz detinjstva, koji je stručnjak za informacione tehnologije na Kolumbija Univerzitetu, dodelio zadatak da taj sistem hakuje.

To bi omogućilo stvaranje paralelnog sistema koji bi mogao funkcionisati ukoliko bi banke bile primorane na zatvaranje i koji bi omogućavao isplate između države i trećih lica. A, u krajnjem slučaju bi vodio do kreiranja paralelnog bankarskog sistema, kazao je Varufakis.

Ipak, Varufakis od Ciprasa nikad nije dobio konačno odobrenje da plan sprovede u delo.

Kada je transkript razgovora dospeo u javnost, Varufakis je izjavio da su navodi tačni, ali da su njegove namere pogrešno protumačene.

„Nisam bio za ukidanje evra i uvođenje drahme. Paralelni platni sistem je bio predodređen za evro, ali je u slučaju potrebe mogao da se prebaci na drahmu. Oni žele da me predstave kao lošeg ministra finansija i optuže za izdaju. Sve je to deo pokušaja da se poništi prvih pet meseci rada ove vlade“, rekao je Varufakis za britanski Telegraf.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com