Raskol u Sirizi?

Istaknuti članovi grčke vladajuće partije Sirize sve češće izražavaju svoje nezadovoljstvo rezultatima pregovora između Vlade Republike Grčke i njenih međunarodnih kreditora, prenosi Gardijan.

Tako je poznati grčki kompozitor Mikis Teodorakis apelovao na Vladu da odustane od nastavka programa finansijske pomoći.

„Ima nade. Lideri Sirize treba da smognu snage da kažu, čak i sad, NE Šojbleu (ministar finansija Nemačke Volfgang)“, napisao je Teodorakis u saopštenju i podsetio na vreme kada je Grčka odbila ultimatum Benita Musolinija da pristupi Trojnom paktu i tako ušla u Drugi svetski rat.

Sirizin poslanik u grčkom parlamentu i profesor ekonomije na Londonskom Univerzitetu Kostas Lapavitas, takođe, je izrazio negodovanje povodom nastavka pregovora sa Trojkom (EK, ECB i MMF).

„Dogovor sa Evrogrupom još nije sklopljen i mi još uvek ne znamo koje će reforme predložiti Vlada. Ali, mi koji smo izabrani na programu Sirize, jako smo zabrinuti zbog pravca u kojem se pregovori kreću. Naša je dužnost da ispunimo predizborna obećanja“, rekao je Lapavitis.

A, juče je Manolis Glezos, poslanik Sirize u Evropskom parlamentu i heroj iz Drugog svetskog rata, zamolio grčki narod da mu oprosti zato što je učestvovao u kreiranju „iluzije“.

„Preimenovanjem Trojke u institucije, program finansijske pomoći u dogovor i međunarodne kreditore u partnere, ne menja se prethodno stanje stvari. To je kao kada bi ste ribu nazvali meso, situacija se ne bi promenila, već samo ime. Molim grčki narod da mi oprosti zbog mojih doprinosa ovoj iluziji“, rekao je Glezos.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com