Botoks vredniji od cele ekonomije Srbije

Bruto društveni proizvod Srbije u 2013. godini iznosio je 43,6 milijardi dolara, a Actavis, vlasnik leskovačkog Zdravlja, kupio je najvećeg svetskog proizvođača botoska, Allergan, za 66 milijardi dolara. Daljeg poređenja radi, ova akvizicija, koja će od Actavis-a napraviti jednu od 10 najvećih farmaceutskih kompanija na svetu, skoro je osam puta vrednija od svih prihoda budžeta Srbije u 2014. godini (9,32 milijarde dolara).

Kako Ekonomske Vesti saznaju, tržište Srbije je dobro opskrbljeno Allergan-ovim botoksom i njegovo korišćenje konstantno raste.

„Allergan-ov botoks jeste skuplji od ostalih, ali je i najbolji. To je najčešće korišćen botoks kod nas i sa njim nikada nije bilo problema,“ rekla je za Ekonomske Vesti doktorka Zorica Milosavljević Slavnić.

Sam Allergan nije poslovao u Srbiji, već je njegove proizvode uvozio ovlašćeni distibuter, jedna švajcarska kompanija, ali bi to moglo da se promeni s obzirom na poslove Actavis-a u Srbiji.

Actavis je ugovorio kupovinu Allergan-a za ukupno 219 dolara po akciji, tačnije za 129,22 dolara u novcu, a ostatak u sopstvenim akcijama (0,3683 akcija Actavis-a za jednu Allergan-ovu).

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com