Rat u Evropi je nezamisliv, nas ne računaju!

Sudeći po komentarima medija na jednoj i drugoj strani, Moskva je nezadovoljna, a Berlin zadovoljan posetom nemačkog kancelara Olafa Šolca Moskvi.

Jedni su nezadovoljni, a drugi zadovoljni iz istog razloga : ni u pogledu Donbasa ni u pogledu gasovoda Severni tok 2 Šolc ništa konkretno nije doneo u Moskvu, tako da se i jedno i drugo može i dalje koristiti kao sredstvo globalnih obračuna.

A pomenuti smo i – mi.

„Rat u Evropi moje pokoljenje ne može zamisliti, a mi treba sve da učinimo da tako i ostane. Naš je obaveza, kao šefova države i vlade, da se borimo protiv toga da u Evropi nastane vojna eskalacija“, rekao je Šolc.

A ruski predsednik Vladimir Putin ga je opomenuo da je rat u Jugoslaviji zaboravio.

„Što se tiče rata u Evropi, gospodin federalni kancelar je upravo rekao da ljudi njegovog pokolenja, kome i sam pripadam, teško mogu zamisliti bilo kakav rat u Evropi. I to je, naravno, rečeno u vezi sa situacijom oko Ukrajine. Ali vi i ja smo bili svedoci rata u Evropi, koji je blok NATO vodio protiv Jugoslavije. Velika vojna operacija sa gadjanjem raketama i bombama jedne evropske prestonice, Beograda – i to je bilo bez sankcija Saveta bezbednosti UN. To je veoma loš primer, ali to se dogodilo“, podsetio je Putin svoga gosta.

„Podvlačim da je u Jugoslaviji situacija bila nešto drugačija. Tamo je postojala opasnost i pretnja genocidom i tome se trebalo suprotstaviti. Ja sam veoma zadovoljan što se tamo sve mirno razvija, što su narodi Balkana našli perspektivu na putu u EU. Sve je to veoma dobar znak“, odgovorio je Šolc.

„Dozvoljavam sebi samo da dodam, da , po našim ocenama, ono što se dogadja u Donbasu je genocid“, dodao je Putin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com