Rat valuta: Dinar žrtva ili dobitnik?

Član Saveta guvernera Narodne banke Srbije Ivan Nikolić rekao je za Ekonomske Vesti da je teško predvideti kako će najnovije mere Evropske centralne banke uticati na dinar, ali da možemo očekivati da će banke iz Italije i Grčke prestati da izvlače kapital iz Srbije.

„Sama ova odluka ECB za sada, juče i danas, nije imala nekog većeg efekta. Zaista je teško reći kako će ove mere delovati na dinar. Definitivno će, na neki način, biti olakšanja u perifernim državama EU, kao što su Italija i Grčka. A, s obzirom da upravo banke iz tih zemalja u Srbiji imaju najveće udele na finansijskom tržištu možemo očekivati da bi njihova relaksiranija pozicija mogla da utiče da se, svakako prisutno, izvlačenje kapitala iz zemlje zaustavi ili čak da se stvari preokrenu“, rekao je Nikolić.

On je kazao da će mere ECB-a, neposredno po njihovom donošenju, dovesti do slabljenja evra.

„Što je na neki način bilo i željeno s obzirom da je evropska ekonomija u deflaciji, a tim činom će se podići cene. Osim toga, na neki srednji rok se svakako računa na postepeno jačanje evropske privrede i izlazak iz ovog stagnantnog perioda u kojemje već jako dugo. Ako tako posmatramo stvari onda će se vremenom, u tom odnosu valuta, svakako stvari preokrenuti i ako dođe do jačanja evropske ekonomije nema dileme da će doći i do jačanje evra prema drugim valutama – dolaru, švajcarskom franku, funti…“, rekao je Nikolić.

ECB je juče saopštila da će do kraja septembra 2016. godine kupiti obveznice zemalja članica evro-zone u vrednosti od 1,1 biliona evra.

Nisu svi ekonomisti uvereni da će juče preduzete mere ECB-a dati očekivane rezultate i podstaći rast evropske privrede. A, direktor UBS banke Art Kušin upozorava da su slične mere, koje su preduzimane za vreme Velike depresije, samo pogoršale situaciju, povećale trgovinske barijere i tenzije, povećale poslovnu neizvesnost i na kraju dovele do smanjenja rasta.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com