NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Referentna kamatna stopa u Srbiji danas je smanjena sa 7 na 6,5 odsto, odlučio je Izvršni odbor Narodne banke Srbije.

Kako je saopštila NBS, razlog za smanjenje referentne kamatne stope je kretanje inflacije ispod „donje granice cilja“.

„Takva kretanja rezultat su niske agregatne tražnje i izostanka većih troškovnih pritisaka, čemu doprinosi izuzetno niska inflacija u međunarodnom okruženju, niske cene primarnih proizvoda, ali i nizak rast regulisanih cena. Inflaciona očekivanja koja su stabilizovana u granicama cilja duže od godinu dana dodatno su snižena u poslednjih nekoliko meseci“, navodi se u saopštenju.

Kretanja u međunarodnom okruženju su povoljnija, dodaje NBS, i to usled monetarnih mera Evropske centralne banke, ali i zbog odloženog povećanja referentne kamatne stope Federalnih rezervi SAD. Uz povoljnije cene sirovine i energenata, to doprinosi „izvesnijem ekonomskom oporavku glavnih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i smanjuje rizike koji mogu doći iz međunarodnog okruženja“, smatra NBS.

Izvršni odbor je usvojio i izmenu Odluke o kamatnim stopama NBS, kojom je smanjen raspon kamatnih stopa u odnosu na referentnu kamatnu stopu sa plus ili minus 2,5 odsto na plus ili minus dva odsto. Očekivanja su da će ta mera doprineti stabilizaciji kamatnih stopa na međubankarskom novčanom tržištu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi je 11. juna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com