Rusi priznaju : Mi smo krivi za 100 $ poskupljenja pšenice u 2020.

„Kriviti Rusiju za ono što se sad dešava na svetskom tržištu prehrambenih proizvoda, neosnovano je. To nije naša krivica. Rusija je dala svoj doprinos ceni pšenice samo u 2020.godini kad je uvela carine na izvoz“, izjavio je sredinom maja predsednik Saveza za žito Rusije Arkadij Zločevski.

„To je dovelo do rasta svetskih cena pšenice. U sezonu 2020 – 2021.godine u julu  smo ušli sa cenom od 220 dolara za tonu, a završili smo s cenom od 320 dolara. I tih 100 dolara je doprinos Rusije. A dalji rast cena, to je već doprinos naših konkurenta“, rekao je on za ruske medije.

„Ako posmatramo tekuće cene [sredina maja], u 438 dolara, koliko sad košta tona pšenice, doprinos Rusije iznosi 111 dolara u vidu carina, koje su nedavno snižene“, rekao je Zločevski.

On je rekao da je na cenu uticala i suša u nekim zemljama velikim izvoznicima.

„U aprilu je Ministarstvo poljoprivrede SAD objavilo izveštaj, gde je oštro snižen obim proizvodnje zbog suše u osnovnim državama izvoznicama odnosno u samim SAD, u Evropskoj uniji, Indiji, Australiji. To jest, vremenske prilike su snizile prognoze svetskog roda, i cene su počele da rastu. Pa zar je Rusija kriva što oni nemaju sreće s vremenom“, zapitao se Arkadij Zločevskij, predsednik Saveza za žito Rusije.

Krajem maja Zločevskij je na konferenciji za štampu aktuelnu svetsku raspravu o deficitu hrane i gladi, koja preti, nazvao neosnovanom histerijom koja samo vodi rastu cena.

„Može se prosto izračunati :već mnogo godina FAO preporučuje da se u rezervama drži 17 odsto od nivoa svetskih potreba… Ako se 52 nedelje u godini pomnoži sa 17 odsto, znači rezervi je dovoljno za devet nedelja. Izjave zvuče kao katastrofa, ali o kakvoj tu nestašici može biti reči? „, čudio se Zločevskij, a prenela je RIA Novosti.

Da nema histerije, cena pšenice bi morala da pada, tvrdi on.

“ Da danas nema histerije, da se ne stvara tenzija oko prehrambene snabdevenosti, i da nema prepreka na logističkim putevima u vidu cene transporta i osiguranja tereta, njena svetska cena bila bi, po mojoj oceni, na više od 300 dolara za tonu umesto današnjih 450 dolara. Eto, to je cena histerije“, zaključio je Arkadij Zločevskij, predsednik Ruskog saveza za žito.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com