Ko će biti kriv za glad : Bajdenova štamparija novca, Ursulino energetsko hazarderstvo ili Putinov rat

Američki predsednik Džo Bajden je uputio Amerikance da se zbog enormnog poskupljenja goriva obrate Vladimiru Putinu, deo poslanika Bundestaga je prasnuo u smeh kad je nemački kancelar Olaf Šolc za nemačku inflaciju, koja se otima kontroli, takodje okrivio Vladimira Putina.

Ne pamti se da je poseta jednog afričkog političara nekom evropskom ili američkom kolegi izazvala toliku nelagodu i zbunjenost u evropsko-američkom bloku kakvu je izazvala poseta predsednika Afričkog saveza M. Sala ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Afrika je dramatično zatražila od svih da joj se, zbog kriza u kojima sama ni na koji način ne učestvuje, ne uskraćuje hrana!

Iz Moskve se već neko vreme plasiraju argumenti po kojima je za krizu energenata i krizu hrane odgovorna američka štamparija novca i evropsko hazarderstvo u energetici, a ne ruska intervencija u Ukrajini.

Ali sinoć je tim argumentima predsednički potpis dao ruski predsednik Vladimir Putin – lično.

On je u intervjuu za rusku državnu televiziju Rusija 1 izjavio da je sadašnja situacija na svetskom tržištu hrane počela procesom borbe s posledicama Covid – pandemije, kad je svetska privreda pala i trebalo je obnoviti.

„I ništa bolje nisu našle u SAD finansijske i ekonomske vlasti nego da krenu putem ubacivanja velikih količina novca za podršku stanovništvu, za podršku pojedinim kompanijama i sektorima privrede“, rekao je Putin.

„Uopšte uzevši, mi smo otprilike radili to isto, ali ja vas mogu uveriti, i rezultat je očigledan :mi smo to radili mnogo pažljivije, mi smo to radili precizno, dolazili smo do potrebnog rezultata bez da se to delovanje odrazi na makroekonomske pokazatelje, medju njima na bezmerni rast inflacije“, smelo je ustvrdio ruski predsednik pri ruskoj godišnjoj inflaciji od 17,8 odsto.

„Sasvim se drugačije razvijala situacija u SAD. Za dve godine, za nepune dve godine, od februara 2020.godine do kraja 2021.godine, novčana masa je u SAD porasla za 5900 milijardi dolara. To je dosad nevidjeni rad štamparije novca. Ukupni obim novčane mase porastao je za 38,6 procenata „, ponovio je Putin računicu na koju se već neko vreme upozorava iz Moskve.

“ Kao što vidimo, finansijske vlasti SAD polazile su od toga da je dolar svetska valuta i da će se on kao inače, kao ranije, raširiti po celoj svetskoj ekonomiji i da se to u SAD neće ni primetiti. Pokazalo se da nije tako. Pošteno govoreći, pristojni ljudi, a takvih ima i u SAD, ministar finansija je nedavno izjavila da su oni napravili grešku. Tako, to je greška finansijskih, ekonomskih vlasti SAD, ona nema nikakve veze sa Ukrajinom, uopšte nikakve“, rekao je Putin.

To je prvi uzrok postojeće krize hrane i krize na tržištu energenata.

Drugi uzrok je nedalekovida politika Evrope, a pre svega Evropske komisije u sferi energetike, nastavio je Putin.

On je „mnoge političke sile“ u SAD i Evropi optužio za spekulisanjem na prirodnoj brizi stanovništva planete za klimatske promene, pa su počeli da naduvavaju mogućnosti alternativnih vidova energetike, a da snižavaju značaj tradicionalnih vidova energetike, medju njima fosilnih.

„I do čega je to dovelo? Banke su prestale da daju kredite. Osiguravajuće kompanije su prestale da osiguravaju poslove s tim u vezi. Lokalne vlasti su prestale da daju zemljište za širenje proizvodnje, smanjena je gradnja specijalizovanog transporta, recimo naftovoda. Sve je to dovelo do podinvestiranosti u svetskom energetskom sektoru, a to je za rezultat imalo povećanje cena“, objasnio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com