Ruski odgovor: Zabrana uvoza starih automobila

Na najnovije sankcije Evropske unije i SAD Rusija bi mogla da odgovori zabranom uvoza polovnih automobila i nekih proizvoda lake industrije „naprimer nekih vidova odeće“, rekao je pomoćnik predsednika Rusije Andrej Belousov.

Tržište polovnih automobila u Rusiji je ionako mršavo i smanjeno je značajno prvi put posle povećanja carina 2008.godine, a zatim i kad je Rusija 2012.godine uvela visoku amortizacionu taksu,piše Komersant.Tako je 2013 godine u Rusiju uvezeno samo 28 300 polovnih vozila ili 0,5 odsto od ukupno uvezenih vozila od čega su 54,4 odsto bili putnički automobili. Za osam meseci ove godine uvezeno je 8000 polovnih putničkih automobila.

Danas će stupiti na snagu drugi paket sankcija, pošto su se države članice Eu iz četvrtog pokušaja usaglasile o datumu njegovog starta. Te sankcije će biti preispitane krajem septembra, saopšteno je iz Brisela.

Novim paketom sankcija, piše ruski list Vedomosti, Evropska unija zabranjuje licima i kompanijama sa svoje teritorije da kupuju akcije ili obligacije pet ruskih banaka, tri ruske energetske kompanije i tri vojne kompanije na rok gašenje duži od 30 dana. Zabrana koja je dosad propisivala rok od 90 dana odnosi se na vrednosne papire Sberbanke, VTB, Moskovske banke, Gaspromnjeftbanke i Rosseljhozbanke, kao i kompanije Rosnjeft, Transnjeft i Gaspromnjeft i vojnih kompanija Oboronprom, AOK i Uralvagonzavod.

Evropskim kompanijama je takodje zabranjeno da Rusiji pružaju usluge pri ispitivanju, bušenju i geofizičkim istraživanjima morskih nalazišta i škriljaca, kao i na Arktiku.Zabrana se ne odnosi na već započete projekte.

Dosadašnja zabrana izvoza u Rusiju tehnologije dvostruke namene proširena je na još devet kompanija, a zabrana ulaska u EU i mera zamrzavanja imovine na teritoriji njenih članica izrečena je za još 24 lice, medju kojima su funkcioneri nepriznatih istočnoukrajinskih republika.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com