U Prištini konferencija o energetici

U prištinskom hotelu Svis Dajmond 18. i 19. septembra biće održana konferencija „Energetsko tržište u jugoističnoj Evropi“, na kojoj organizator očekuje učešće stručnjaka za različita energetska pitanja iz celog regiona.

Konferenciju će otvoriti kosovski ministar za ekonomski razvoj Fadilj Ismailji, a izlaganje će imati i nemački ministar za ekologiju i nuklearnu sigurnost Franc Jozef Šafhauzen, najavljuje organizator Euroenergie LLC. Izlaganja će imati i predstavnici Nemačke banke za obnovu (KfW) i moćne nemačke energetske kompanije RWE.

Andreas Piontfogl iz Energetske zajednice jugoistočne Evrope podneće referat s temom „Normalizacija odnosa u energetici-vin-vin situacija za Srbiju i Kosovo“. Mada organizatori najavljuju i učešće stručnjaka iz Srbije na spisku učesnika nekolikih panel diskusija nema nijednog uticajnijeg imena iz te oblasti iz Srbije sem Marije Golubović, koja se najavljuje kao učesnik panela o obnovljivim izvorima energije.

Energetika Kosova svakako je izuzetno zanimljiva tema i za Srbiju i za pregovore o normalizaciji odnosa izmedju Beograda i Prištine. Proizvodnja energije na Kosovu u kritičnom je stanju i još ne podmiruje ni potrebe pokrajine. Treći tender za investirora u izgradnju nove termoelektrane pred propašću je, tvrde izvori u Prištini.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com