Šef nemačkih bezbednosnih službi – smenjen

Hans Georg Masen, šef Nemačke službe za zaštitu ustavnog poretka, smenjen je sa te dužnosti, saopštila je nemačka vladajuća koalicija posle današnjeg sastanka njenog vrha.

Nije saopšteno ko će zameniti Masena na funkciji sa koje je smenjen, ali se u krugovima CDU/CSU, kako piše Frankfurter algemajne cajtung, pominje sadašnji državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hans Georg Engelke.

Kao što se i očekivalo, Masen je na zahtev pre svega Socijaldemokratske partije Nemačke, smenjen jer je javno potcenjivao opasnost od desnog radikalizma za vreme protesta u istočnonemačkom gradu Hemnic.

On je premešten na funkciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a što se plate tiče iz B9 platnog razreda u platni razred B11 odnosno sa plate od 11.577,13 evra na platu od 14.157,33 evra.

Nije dolazilo u obzir da Masen (55) podnese ostavku jer bi u tom slučaju ostao bez penzijskih privilegija .

Inače, incident s Masenovim intervjuom Bildu, koji je bio povod za traženje njegove ostavke, pokrenuo je u Nemačkoj diskusiju o potrebi reformisanja Službe za zaštitu ustavnog poretka, pa se tokom te diskusije javila i ideja da ta služba bude ukinuta.

Ugled Službe za zaštitu ustavnog poretka temeljno je uzdrman okasnelim otkrićem terorističkog nacističkog udruženja (Nacionalsocijalističko podzemlje) čiji su članovi ubili devet migranata i jednog policajca, više eksplozija i oružanih pljački.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com