Moskva: Obaranje lL-20 nije isto što i obaranje SU-24

Da su ruski vojni avion IL-20 sa 15 vojnika oborile rakete sirijske vladine vojske, a da je povod za to bio izraelski napad na ciljeve u Siriji, pored sve zavrzlame, jasno je, ali ŠTA ĆE PREDUZETI MOSKVA?

Ruski predsednik Vladimir Putin u utorak je podvukao da taj incident ne treba porediti sa turskim obaranjem ruskog bombardera SU-24 pri sirijsko-turskoj granici 24. novembra 2015. godine. Da podsetimo, tada je Rusija uvela obimne ekonomske sankcije Turskoj, a zaoštravanje izmedju dve zemlje okončano je pismom-izvinjenjem turskog predsednika ruskom.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo: „Navedene provokativne aktivnosti Izraela cenimo kao neprijateljske. I zadržavamo pravo na adekvatne uzvratne akcije“.

Ruski predsednik je izraelskom premijeru Benjaminu Natanijahuu rekao da operacije izraelskih vojno-vazdušnih snaga predstavljaju narušavanje suvereniteta Sirije, a ruske snage o njima nisu obaveštene po proceduri dogovorenoj izmedju dve zemlje, saopštio je Kremlj. A na konferenciji za štampu s madjarskim premijerom Viktorom Orbanom, Vladimir Putin je govorio o tragičnom spletu okolnosti.

”Što se tiče akcija, koje će se preduzeti u odgovor, one će se, pre svega, ticati dopunskog obezbedjenja bezbednosti naših vojnika, naših objekata u Sirijskoj Arapskoj Republici. I biće to takvi koraci koje će svi primetiti“, rekao je Putin.

Ruski avion za radio-elektronsko izvidjanje IL-20, oboren je nad Sredozemnim morem, pri sirijskoj obali u noći 18. septembra. Objavljeno je da su ostaci aviona i tela 15 ruskih vojnika izvučeni iz mora.

Prema Ministarstvu odbrane Rusije incident se dogodilo ovako: „Prikrivajući se iza ruskog aviona, izraelski avioni su ga podveli pod vatru sredstava protivvazdušne odbrane Sirije. To je imalo za rezultat da je IL-20, čija je efektivna površina veća od površine F-16, koji su koristili izraelski vojnici, oboren raketom iz sistema S-200“.

Izraelska strana je priznala da je gadjala vojne objekte u Siriji, koje je Iran, tvrdi Izrael, hteo da preda Hezbolahu, ali u trenutku obaranja ruskog aviona, tvrdi Izrael, izraelski avioni su već bili na izraelskoj teritoriji.

„Prema istrazi Ministarstva odbrane Izraela, ruski avion je oboren kao rezultat ogromne i neprecizne protivavionske vatre sa sirijske strane. Sirijske protivavionske baterije sipale su vatru bez ikakvog reda i nisu se potrudile da utvrde da u vazduhu nema ruskih aviona“, saopštio je Izrael.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com