Skoro 10 miliona Grka odlučuje o sudbini države

Iako je i dalje nejasno šta nosi podrška, a šta odbijanje predloženih mera štednje i reformi koje od Grčke zahtevaju njeni kreditori, skoro 10 miliona Grka danas na referendumu odlučuje o sudbini te prezadužene države.

referendum

Podrška merama štednje i reformama, koje je sastavila Trojka (Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond), znači potpisivanje nastavka finansijske pomoći Grčkoj i izbegavanje bankrota, tvrde zagovornici opcije DA na referendumu. Međutim, poslednjih dana se iz Evropske unije moglo čuti da ta ponuda, koja je bila na stolu 26. juna, više nije u opticaju. Šta onda?

Kada je opcija NE u pitanju, mišljenja je bezbroj. Bukvalno. Vlada u Atini, koja podržava tu opciju i stavila ju je prvu na referendumski glasački listić, kaže da bi pobeda tog mišljenja značila bolju poziciju Grčke u pregovorima sa Trojkom i sigurno skoro potpisivanje nastavka finansijske pomoći. S druge strane ima i onih koji smatraju da bi takav ishod značio propast pregovora, bankrot države, napuštanje evrozone, pa čak i napuštanje EU.

Istraživanja javnog mnjenja, poslednji put objavljena u petak, pokazala su da opcija DA ima blagu prednost, od jednog procentnog poena, u odnosu na opciju NE, ali i da je u tom momentu neopredeljenih bilo značajno mnogo (oko 12 odsto).

Kako biste vi glasali?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com