Škotska nezavisnost obara funtu

Britanska funta osetno je izgubila na vrednosti u odnosu na dolar, što se dovodi u vezi sa sve jačom podrškom građana nezavisnosti Škotske.

Trend oštrog pada vrednosti, tačnije odustajanja trgovaca od funte, prisutan je već nekoliko nedelja. Od jula, od kada je intezivirana kampanja u Škotskoj, funta je pala sa preko 1,7 dolara za jednu funtu na tek nešto više od 1,6 dolara za jednu funtu. To je, ipak, i dalje više od septembra prošle godine kada se za jednu funtu dobijalo oko 1,55 dolara.

Referendum o nezavisnosti, na koji će Škotlanđani izaći 18. septembra, neće doneti samo odgovor na pitanje da li Škotka napušta Veliku Britaniju, već će i otvoriti mnoga ekonomska pitanja u obe, ukoliko tako građani odluče, države, slažu se stručnjaci.

Još nije precizirano da li će Škotska u slučaju izglasavanja nezavisnosti ostati korisnik britanske funte, najverovantije hoće, ali je sigurno da će ekonomske veze Edinburga i Londona uglavnom biti rasečene, što će se svakako odraziti i na ukupno ekonomsko stanje obe, ponavljamo – ukoliko glasači tako odluče, države.

Šestog septembra objavljeno je istraživanje javnog mnjenja u Škotskoj, sprovedeno 31. avgusta, po kome pokret „DA“ (zagovornici nezavisnosti) po prvi put ima prednost – 51 odsto, što je porast za četiri odsto u odnosu na istraživanje obavljeno 23. avgusta, prenosi „Sandej tajms“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com