Slučaj čestitke za pravoslavni Božić: Ima li Hrvatska problema?

Ivan Djakić, dojučerašnji član vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), sin visokog funkcionera te stranke i kreator skandalozne čestitke Srbima za pravoslavni Božić, izašao je iz Suda s naočarima za sunce na nosu i prekorima valjda na račun medija: Da je ovo uradio neko drugi, ne biste ni primetili?

Tužilaštvo će u narednih 15 dana odlučiti da li će protiv Djakića biti podignuta optužnica, a on je, kako je rekao, obavezan da se javlja, „ništa naročito“.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je izjavila da joj samo smeta što se cela stvar „diže na takvu razinu, kao da u Hrvatskoj ima problema“.

A u Hrvatskoj problema nema: član vladajuće stranke i sin predsednika Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije objavio je na svom Fejsbuk profilu sliku na kojoj osoba u ustaškoj uniformi drži odrubljenu glavu osobe s četničkim obeležjima a na slici natpis „Svim ‘prijateljima’ srbićima srećan Božić“.

Pošto je skandal izbio, mladi Djakić je objavio: „Objavu sam slučajno podelio i obrisao je nakon minuta. Nisam nacionalista i izvinjavam se. Želim im srećan Božić. Stvarno mi nije bila namera nikoga da uvredim. Imam puno prijatelja Srba i poslovnih partnera s kojima sam u super odnosima“.

Najoštrije je „takav govor mržnje, kao i pozivanje na društvenu netrpeljivost“, osudila i Hrvatska demokratska zajednica.

”Nadležna stranačka tela pokrenuće odgovarajući disciplinski postupak zbog ovakvog ponašanja“, navodi se u reakciji HDZ-a.

Oglasio se i njegov otac Josip Djakić: „U povodu sramotne i uvredljive objave slike i teksta na privatnom Fejsbuk profilu člana HDZ-a i moga sina Ivana Djakića, izjavljujem da najoštrije osudjujem svako takvo djelovanje bilo kojeg člana HDZ-a, pa i mog sina, te se ispričavam i izražavam žaljenje zbog nemilog dogadjaja i nepromišljenog postupka mladog čovjeka, koji nije odgojen da bi mrzio ili da bi širio govor mržnje“, emitovao je Djakić saopštenje posredstvom Hine.

Reagovao je i lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac: „Riječ je o veličanju  jednog od zločinačkih režima koji su počinili zločin genocida i o vrijedjanju žrtava tog genocida. Odredbama kaznenog zakona i ta vrsta kaznenog djela kažnjiva je kaznom od tri godine zatvora… Više nemam povjerenja u to da će nadležne institucije odraditi to na što ih zakon obvezuje. A zakon ih obvezuje da ovakva kaznena djela sankcioniraju po službenoj dužnosti. Do sada, na žalost, to se nije dogadjalo“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com