Slučaj Mamić: Luka Modrić i Dejan Lovren svedoci?

Kako nezvanično saznaje Jutarnji list, fudbaleri Luka Modrić (Real Madrid) i Dejan Lovren (Liverpul) biće ključni svedoci u slučaju protiv predsednika zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića i njegovog brata i klupskog trenera Zorana.

modrić

Sigurno je da braća Mamić u narednom periodu, bilo da ostanu iza rešetaka ili da pod određenim uslovima izađu na slobodu, neće smeti da stupaju u kontakt sa dvojcom svojih bivših fudbalera – Lukom Modrićem i Dejanom Lovrenom, neslužbeno je potvrđeno Jutarnjem iz sudskih izvora.

Naime, jedna od optužbi povezana je upravo s isplatama na račun najboljeg hrvatskog fudbalera i prvotimca Reala iz Madrida, dok se u drugoj tački optužbe u sličnoj ulozi spominje Dejan Lovren.

Iz pouzdanih izvora potvrđeno je Jutarnjem, da su pozajmice od 24 miliona kuna, koje je Zoran Mamić dobio od Dinama, vraćene sredstvima samog kluba upravo preko isplata na Lovrenov račun, a na temelju fiktivnog aneksa ugovora o profesionalnom igranju kojim je fudbaler navodno imao pravo na 50 odsto od budućeg transfera.

Dinamo je 2011. godine podigao kredit od 4,4 miliona evra kojim je Zoran Mamić vratio spomenute pozajmice. Naime, nakon što je kredit odobren, veći deo tog novca, 25,8 miliona kuna, isplaćeno je Lovrenu pod krinkom navodne obaveze iz njegovog transfera. Ali, Lovren je, kako ističe USKOK, već ranije potpisao Zapisnik o raskidu ugovora kojim je potvrdio da nema nikakvih potraživanja prema Dinamu.

Lovren je, kako je saopštio USKOK ne navodeći ime fudbalera, dobijeni novac istog dana prosledio na račun Zorana Mamića, koji je njime vratio dug Dinamu i usto za sebe zadržao razliku od nepuna dva miliona kuna. U celom ovom “poslu” Dinamo je, tvrdi USKOK, oštećen za više od 36 miliona kuna, a usto je i državni budžet oštećen zbog neplaćenih davanja za više od 12 miliona kuna.

Zanimljivi su i detalji optužbe protiv Zdravka Mamića koja se odnosi na izvlačenje 81 miliona kuna pod krinkom navodnih obveza Dinama nastalih prilikom transfera Luke Modrića u Totinhem. Novac je Dinamo isplaćivao Modriću na identičan način kao i Lovrenu, iako je i Modrić već ranije potpisao zapisnik kojim je potvrdio da nema potraživanja prema klubu iz kojeg je otišao. Od ukupno 81 miliona kuna koliko mu je po Mamićevom nalogu isplaćeno od 2009. do 2011. godine, za podmirenje nastalih poreza i drugih davanja otišlo je 14,2 milijuna kuna.

Prema saopštenju USKOK-a, Modrić je Zdravku Mamiću i članovima njegove porodice, predao ukupno oko 52 miliona kuna. Dakle, 52 miliona Mamiću i 14,2 miliona davanja čine ukupno 66,2 miliona kuna.

Upada u oči da tu još nedostaje oko 15 miliona kuna da bi se došlo do ukupno isplaćenog iznosa od 81 miliona. I to prema podacima koje je saopštio USKOK. Iz USKOK-a nije bilo moguće dobiti bilo kakvo pojašnjenje niti informaciju što se dogodilo s navedenom razlikom, je li ostala na Modrićevom računu ili je potrošena za svrhe koje se još provjeravaju, zaključuje Jutarnji list.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com