Smešna strana sveta : Dve svadbe za Evropu

Ni nemački ministar Kristijan Lindner ni njegova izabranica novinarka Velta Franka Lehfeldt (34) nisu članovi nijedne crkve, pa  je njihova odluka da venčanje obave u evangelističkoj crkvi na fensi ostrvu Sylt izazvala ozbiljnu raspravu medju teolozima i  sveštenicima te verske institucije.

Evangelistička teološkinja Margot Kesman u kolumni objavljenoj u listu  „Bild am Sonntag“ odlučno je protestovala zbog odluke crkve na ostrvu Sylt da Lindnerovima proteklog vikenda omogući degradaciju svetog mesta na ambijent za organizaciju svadbene žurke.

„Zašto crkveno venčanje žele dve osobe, koji su svesno istupile iz crkve i još javno objasnili da se ne smatraju hrišćanima“, napisala je Kesman.

Po mišljenju teološkinje Kesman,  nepriličnost celog dogadjaja potvrdjuje i činjenica da je na venčanju govor održao filozof Peter Sloterdik.

On je svojevremeno, podsetila je Kesman, hrišćanstvo nazvao “ propalim projektom“.

Ni njoj a ni drugima provokacija Lindnerovih nije zaličila na venčanje u Ameriku odmetnutog britanskog prinčevskog para.

Ali sa Kesman se nisu složili svi u evangelističkoj crkvi.

Evangelistički biskup Šlezvig Holštajn Gothard Matgard smatra da je baš divno što je par Lindner zatražio blagoslov boga.

„S blagoslovom ne treba škrtariti. Bog je velikodušni Bog“, rekao je biskup.

Oooo. Ali ovo nije jedina kontroverzna svadba kojom se opuštaju za glad u svetu i zimu u Evropi zabrinuti evropski političari..

Britanskog premijera Borisa Džonsona optužili su da je povlačenje s funkcije premijera odložio za oktobar samo zato što je svojoj izabranici Kari) 34) obećao svadbenu svečanost u letnjoj rezidenciji britanskog premijera Chequers, dvorcu iz 16.veka koji se nalazi severno od Londona.

Svadbena svečanost bila je zakazana za 30.juni.

Predstavnik britanskog premijera saopštio je, povodom ovih sumnjicenja lista Mirror, da Džonson ima jak osećaj dužnosti prema svojoj zemlji i da zato ostaje na funkciji do izbora naslednika.

A što se svadbene svečanosti tiče, lokacija je promenjena.

Boris i Kari Džonson venčali su se prošle godine u Vestinsterskoj katedrali.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com