Dritan Abazović izgubio podršku Mila Djukanovića

Nije sasvim sigurno, ali izgleda da je manjinska Vlada crnogorskog premijera Dritana Abazovića u petak glasovima 13 od prisutnih 18 ministara usvojila Nacrt Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, zbog čega je u  nedelju izgubila parlamentarnu podršku Demokratske partije socijalista.

Predsedništvo Demokratske partije socijalista, kojim je predsedavao Milo Djukanović inače i predsednik Crne Gore, jednoglasno je u nedelju donelo odluku da uskrati podršku 43.Vladi Crne Gore, saopštila je DPS.

Klub poslanika DPSa ovlašćen je da u toku naredne nedelje preduzme adekvatne pravne radnje u Skupštini Crne Gore.

„Ugovor sa SPC, izglasan bez prethodne jabne rasprave, uz mnogobrojne manjkavosti koje su javno saopštene od stručne javnosti, predstavnika NVO sektora i brojnih političkih subjekata, a čija sadržina značajno ugrožava državne interese Crne Gore, pitanje je od najvišeg nacionalnog značaja, preko koga nemamo pravo da predjemo bez adekvatnog i jasnog političkog odgovora“, saopštila je DPS.

Na sednici Vlade, svoj glas o Nacrtu Temeljnog ugovora sa SPC izuzeli su ministar za inostrane poslove Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević, obojica iz Socijaldemokratske partije CG, koja je u mnogim crnogorskim vladama bila koalicioni partner DPSa.

Krivokapić i Konjević su insistirali na tome da ugovor sa SPC nije prioritetna stvar i da je treba odložiti do pravnih razjašnjenja.

Krivokapić je tražio da se precizira da li se Temeljni ugovor potpisuje sa Sinodom Srpske pravoslavne crkve ili sa četiri crnogorske eparhije.

„Ako su četiri eparhije, ako ih ovlasti Sinod, ja sam spreman da prihvatim“, rekao je Krivokapić na sednici Vlade Crne Gore.

On je, medjutim, kasnije na Dubrovnik forumu novinarima rekao da Crna Gora ide ka Zapadu sa stalnim udarima sa iste adrese, misleći na Rusiju.

Sadašnja vlada Crne Gore od petka je pod istim udarom i pitanje je hoće li izdržati prvih stotinjak dana, preneli su izjavu Krivokapića crnogorski mediji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com