Smešna strana sveta : Posle ruskog gasa i nafte, Evropa traži spas od ruskog nikla!

To su bili ubitačno pogrešni signali sa izgleda precenjenog mesta : harvardski ekonomista i bivši savetnik američkog predsednika Baraka Obame Džejson Furman pred samu rusku intervenciju u Ukrajini ocenio je da nezapamćene sankcije, kojima je Zapad već pretio Rusiji, ne mogu štetiti SAD, Evropi i ostatku sveta.

Jer je ruska ekonomija u globalnoj ekonomiji neverovatno nevažna, izuzimajući naftu i gas, rekao je harvardski ekonomista i savetnik jednog američkog predsednika.

A u medjuvremenu se pokazalo da je samo gas dovoljan da ozbiljan čovek razmisli pre nego što kaže :hop! O pšenici i djubrivu da se i ne govori!

Jer Evropa nije siromašna samo energentima nego i mnogim drugim sirovinama, sa naglaskom na sirovine budućnosti i energetske transformacije.

Da bi se, recimo, Evropa oslobodila nafte i gasa, potrebno je da sa automobila, čiji su motori na benzin ili dizel, dobrim delom napravljene od ruske nafte, predje na električne automobile. Ali nema električnih automobila bez baterija, a baterija, kakve se danas koriste, nema bez nikla.

Kako otkriva nemački javni servis, u  dosad korišćenim Kobalt-Nikl-Mangan baterija nikl čini 40%,a kod Litijum – Nikl – Kobalt – Aluminijum oksid baterija 20 odsto. A 75 odsto tog nikla stizalo je dosad iz Rusije. Što više nije u redu.

Sad su nemački proizvodjači automobila s jedne strane u potrazi za alternativnim prodavcima nikla, a s druge strane u potrazi za baterijama koje ne troše nikl.

Folksvagen, tvrdi nemački javni servis, sad nastoji da nikl obezbedi iz Indonezije, koja ima najveće rezerve nikla na svetu, ali ne prednjači u njegovom izvozu.

A još bi bolje rešenje bilo, veruje se, prelazak na baterije od litijuma i gvožđe fosfata. U proizvodnji tih baterija Kina je daleko uznapredovala… a osloniti se na Kinu umesto na Rusiju i nije neko rešenje.

Ko ne veruje, neka pogleda zaključke sa poslednjeg samita NATO u Madridu.

Dakle, Evropa je siromašna energentima i sirovinama i trenutno se pred nju ne  postavlja pitanje da li će od nekog biti zavisna, nego od koga joj je draže da bude zavisna.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com