Šolc hrabro otputovao u Kinu : To što raste nije opravdanje da se izoluje!

Kiša kritika i pritisaka pod kojom je nemački kancelar Olaf Šolc hrabro u četvrtak otputovao u posetu Kini, i još poveo delegaciju šefova vodećih nemačkih firmi, daleko prevazilazi čak i pritiske koje trpi Aleksandar Vučić da uvede sankcije Rusiji.

Biće zanimljivo pratiti koliko će dugo nemački kancelar izdržati sa svojim, u odnosu na trenutno u Vašingtonu i Briselu preovladjujući, uravnoteženim stavom prema Pekingu.

Jer, dovoljno je pratiti nemački javni servis sa njegovom  demonizacijom Kine koja raste i po dubini i po širini , pa videti da kancelaru nije bilo ni  lako ni politički bezbedno da spakuje kofere, prikupi biznismene i – krene.

Pred put je Šolc u odbranu svoje odlučnosti napisao tekst za Politico i Frankfurter algemajne cajtung, koji su kineski sagovornici , na Zapadu rado citiranog,  kineskog izdanja na engleskom jeziku Global Times pozdravili kao mogući pritisak na kočnice kretanja Evrope ka ekstremnoj konfrontaciji i čak povratak ka „racionalnom razvoju odnosa sa Kinom“.

U tom tekstu Šolc nije elaborirao izbor svog domaćina Si Djinpinga na treći mandat u državi i partiji, što s nekim arogantnim samoprisvojenim pravom preteći kritikuju na Zapadu, ali je konstatovao da u zaključcima upravo završenog Kongresa KP Kine marksizam i lenjinizam zauzumaju mnogo više prostora nego u zaključcima prethodnih kongresa.

„Pošto se Kina menja, i način na koji mi saradjujemo sa njom mora da se menja, takodje“, napisao je Šolc i najavio smanjivanje „rizičnih zavisnosti“ u industrijskim lancima snabdevanja naročito kad se radi o najnovijim tehnologijama.

Ali, napisao je on, Nemačka neće dozvoliti da je gurnu u novi hladni rat protiv Pekinga i, pišući to, nije pomenuo SAD, ali su tu državu svi pronašli izmedju redova.

“ Od svih država u svetu, Nemačka – koja je imala bolno iskustvo podele tokom Hladnog rata – ima najmanje interesa da vidi formiranje novih blokova u svetu. Čak i u promenjenim okolnostima Kina ostaje važan biznis i trgovinski partner Nemačke i Evrope i mi ne želimo da se odvajamo od nje“, napisao je Šolc.

Takodje ne pominjući SAD, on je napisao da to što Kina raste nije opravdanje „za pozive da se ona izoluje“.

Šolc je napisao da bi  želeo da Nemačka i Evropska unija saradjuju s Kinom koja raste – uključujući i važnu temu klimatskih promena – umesto da pokušavaju da je istisnu. Ali je upozorio Peking da ne nastavlja s politikom koja teži „hegemonističkoj kineskoj dominaciji ili čak sinocentričnom svetskom poretku“! Kao što je Kinu pozvao i da prestane da podržava rat Rusije protiv Ukrajine i zauzme kritičnuju poziciju prema Moskvi u skladu sa posebnom odgovornosti koju Kina ima kao članica Saveta bezbednosti.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com