U Moskvi otvorena izložba o Ukrajini

U Moskvi se povodom Dana narodnog jedinstva u Centralnom izložbenom salonu „Manjež“ 4.novembra otvora izložba  „Ukrajina. Na razmedju epoha“  u organizaciji Moskovske patrijarsije.

Izložba se sastoji od deset tematskih delova od nastanka Drevne ruske države do današnjih dana.

Organizatori ističu da su Ukrajina i Rusija u suštini jedan kulturni i duhovni prostor i da je raskol nastao izmedje dva naroda velika nesreća i tragedija.

U prikazu na ruskoj državnoj televiziji Rusija 1 čak su odnosi izmedju dva naroda uporedjeni, kao „nedaj bože“, s odnosima Srba i Hrvata.

Rusija je 24.februara ove godine napala Ukrajinu s ciljem, kako je navedeno, da od nacista oslobodi  narod Donbasa, kome je Minskim sporazumima obećana autonomija, gde je u sukobima proruskog stanovništva i kijevskih sluzbi bezbednosti od 2014.godine poginulo oko 14.000 ljudi.

Od početka ruske intervencije u Ukrajini, oko 11 miliona Ukrajinaca je, prema podacima Visokog komesarijata za izbeglice UN, moralo da napusti svoje domove.

Ministarstvo odbrane Rusije je 25.marta 2022.godine objavilo da je od početka „specijalne vojne operacije u Ukrajini“ poginulo 11 000 pripadnika Vojnih snaga Ukrajine i 1351 ruski vojnik.

Ministarstvo odbrane Ukrajine sredinom godine je procenilo dnevne  gubitke Vojnih snaga Ukrajine na 100 ubijenih i 500 ranjenih.

Prema zajedničkom istraživanju ruske službe BiBiSija i izdanja Mediazona, objavljenom polovinom oktobra, od početka vojne intervencije Rusije u Ukrajini potvrdjena je pogibija 7502 ruska vojnika i oficira.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com