Šolc oštro tražio da uvedemo sankcije Rusiji

Nemački kancelar Olaf Šolc tokom današnjeg je susreta s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem „na veoma decidan, jasan i oštar način tražio od Srbije da se pridruži sankcijama“ protiv Rusije, izjavio je Vučić, ali nije objasnio u čemu se kancelarova oštrina demonstrirala. Pretio nam je?

(Da podsetimo : Evropska unija je donela šest paketa sankcija protiv Rusije. Srbija nije članica EU, nego samo kandidat. Tako Srbija nije, poput recimo Madjarske, učestvovala u formulisanju pojedinih sankcija, i nije im se pridružila).

„Što se tiče sankcija, mi imamo drugačiji stav iz mnogo razloga. Jedan od razloga je u kontrapitanju koje bih mogao da postavim. U čemu je razlika kad neko napadne Srbiju bez odluke Saveta bezbednosti UN i kada se bez odluke Saveta bezbednosti izvrši agresija na Ukrajinu. Mi Srbi se sećamo sankcija.Ne zaboravite, mi imamo drugačije odnose i sa ruskom stranom vekovima. I opet smo bili fer i osudili  napad na Ukrajinu. Ja sam odlično razumeo zahteve kancelara Šolca. Njegov je zahtev da to uradimo što pre“, rekao je Vučić kako ga citira RTS, ali ako se radi o zahtevu, nije objasnio šta nam kancelar stavlja u izgled ukoliko zahtevu ne izadjemo u susret.

„O svim našim odlukama u budućnosti, kancelar će biti upoznat“, rekao je Vučić.

On nije zaboravio ni podršku Rusije „a ne nekih drugih“ Srbiji oko pitanja Kosova i Metohije.

„A o energentima da i ne govorim“, rekao je Vučić i ocenio da je pozicija Srbije mnogo komplikovana.

Ocenjujući da je rat u Ukrajini „strašni besmisleni rat“ i da je „važno da svi zajedno pokazujemo solidarnost sa Ukrajinom“, nemački kancelar Olaf Šolc je rekao :

„Važno je da se što veći broj zemalja pridruži sankcijama jer je to, pored isporuke naoružanja, nešto što pomaže Ukrajini da može da brani svoju suverenost i teritorijalnu celovitost. Šesti paket sankcija, to je nešto što neće tek tako nestati. Očekujemo da se tim sankcijama pridruže i sve zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji“, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

Ruski mediji su opširno izvestili o turneji Šolca po zapadnom Balkanu.

Posebno mesto dato je njegovoj tvrdnji da sankcije Rusiji neće biti ukinute sa okončanjem „specijalne operacije u Ukrajini“ koja je započela 24.februara.

„Sankcije, koje smo uveli, a to je sada šesti paket ograničenja, i sankcije svih drugih država, to nije nešto što će se završiti s okončanjem borbenih dejstava. Obavezni uslovi su promena situacije, poboljšanje uslova, shvatanje Rusije da ne može ona diktirati uslove mira s Ukrajinom, nego mora sa njom voditi dijalog o sporazumu kojim će biti garantovana teritorijalna celovitost i suverenitet Ukrajine, preneo je izjavu Šolca na konferenciji za štampu u Beogradu RT.

Nemački javni servis se komentarom osvrnuo na Šolcovu posetu Srbiji.

ARD podseća da je Srbija kandidat za članstvo u EU i da se kancelar oslanjao na tu činjenicu kad je od Srbije zatražio da se priključi sankcijama EU protiv Rusije, i da je „bolje da sa tim ne čeka dok se sve ne završi“.

„Na to je srpski predsednik – glasom mekim kao somot ali u stvari čvrstim, rečito počeo da objašnjava zašto toj želji ne može udovoljiti : veze s Rusijom su stare vekovima, Moskva podržava Srbiju u Savetu bezbednosti UN, a i sa energijom je situacija komplikovana. Srbija gotovo u potpunosti zavisi od gasa iz Rusije i dobija ga od Putina po povlašćenoj ceni“, navodi ARD.

„Stvar sa sankcijama podvlači koliko se dobro Srbija dosad osećala sa svojom“ politikom dve stolice“ – ruskom i evropskom stolicom. I da se u Beogradu uopšte ne uvidja da se one moraju razlikovati. Za Nemačku je srpsko odbijanje kad su sankcije u pitanju  nesrećno, jer se dešava u trenutku kad se u Berlinu Balkan takoreći ‘ponovo otkriva’ i uvidja da se  šest država Zapadnog Balkana sa EU ambicijama ne mogu  dugoročno odlagati, ako se istovremeno želi potiskivanje ruskog uticaja u regionu“.

A što se perspektive za članstvo Srbije u EU tiče, Šolc je Vučiću ulio toliko nade, ali ipak debelo uslovljene.

Vučić tvrdi da je to prvi put čuo tokom Šolcovog boravka u Prištini, ali je ipak čuo :Srbija ne može u EU dok ne prizna Kosovo i dok Kosovo ne prizna Srbiju!!!

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com