Španac novi komesar EU za energetiku

Novi šef Evropske komisije Žan Pol Junker predstavio je nove evropske komesare. Medju njima je za Srbiju najinteresantnije imenovanje Austrijanca Johanesa Hana(1957, Narodna partija Austrije) na mesto koje je dosad zauzimao Štefan File.

Han, dosadašnji evropski komesar za regionalnu politiku, ubuduće će biti komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju. Komentatori nalaze dublje značenje u ovoj naizgled maloj promeni u imenu mandata novog komesara nadležnog za kandidate za članstvo u EU, medju kojima je i Srbija. Promena se vezuje za najavu Žan Pola Junkera da u narednih pet godina neće biti prijema novih članica u Evropsku uniju.
Hana će na mestu komesara za regionalnu saradnju zameniti Rumunka Korina Kretu.

Zbog nesporazuma oko saglasnosti projekta Južni tok sa Trećim energetskim paketom EU takodje je značajno da Nemac Ginter Etinger neće više biti evropski komesar za energetiku, mada će u Komisiji ostati kao komesar za digitalnu privredu i društvo.

Na mestu komesara za ekologiju i energetiku ubuduće če biti Španac Migel Arias Kanate.A uprkos kontroverzama oko njenog samokandidovanja na tu evropsku funkciju, bivša slovenačka premijerka Alenka Bratušek biće potpredsednica Evropske komisije za energetsku uniju. Slovenija je zainteresovana za izgradnju Južnog toka i sopstveno učešće u tom projektu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com