Špigl: Iluzija NATO o 2% BDP za vojsku

Nemačka skepsa u pogledu planova NATO da njegove evropske članice do 2024. godine povećaju svoja ulaganja u odbranu na 2 odsto BDP-a, a da 20 odsto od tako naciljane sume potroše za naoružanje.

NATONedeljnik Špigl se pozvao na studiju Kristijana Melinga iz Nemačkog Maršalovog fonda u Berlinu. Ta studija kaže da 64 odsto vojnog budžeta evropskih NATO-članica obezbedjuju Francuska, Nemačka i Velika Britanija. Vojni budžeti 15 od 28 članica NATO porasli su prošle godine (češki za 6 odsto, slovački za 17, letonski za 16, poljski za 22 odsto), ali kad vojni budžet male Estonije poraste 2015. godine za 7,3 odsto to, skreće pažnju list, ima irelevantan uticaj na ukupnu cifru.

Meling i njegovi saradnici analizirali su vojne budžete i najave članica o njihovom rastu. Prošlost pokazuje, citira ih Špigl, da su cene najmodernijih sistema naoružanja rasle po stopi koja je daleko iznad normalne stope inflacije – po stopi od 5 do 10 odsto. Tako da je realna kupovna moć vojnih budžeta drastično smanjivana.

„Istraživači su analizirali do 2020. najavljena povećanja budžeta evropskih članica. Prema tim najavama, budžeti bi porasli do te godine za 39 milijardi evra. Ukoliko se uračuna rast cena naoružanja, kupovna moć bi u najpovoljnijem slučaju bila smanjena za 2 milijarde“, piše Špigl.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com