Nemački socijaldemokrati: Ne požurujte nas!

Posle večerašnjeg dvočasovnog sastanka nemačkog predsednika Franka Valtera Štajnmajera sa Angelom Merkel (CDU), Horstom Zeehoferom (CSU) i Martinom Šulcom (SPD), Nemačka nije bliža razrešenju postizborne krize.

Nemačke socijaldemokrate su, posle katastrofalnog poraza na parlamentarnim izborima, odjednom krajnje poželjan partner. Na njima je da se odluče: brak ili slobodna veza.

Ministar inostranih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel (SPD) iz Amerike je poručio (Heute journal, ZDF) da niko ne bi trebalo da očekuje da će odluka – velika koalicija ili podrška manjinskoj vladi – biti doneta brzo.

Upozoravajući da ne snose oni krivicu zbog propasti pregovora o takozvanoj Jamajka koaliciji, socijaldemokrate pozivaju da se oni sad ne požuruju. Jer, zbog nekoliko mesta u vladi, neće oni u nju odmah pohrliti. Uz to, kategorično je protiv ulaska u veliku koaliciju organizacija mladih socijalista.

Angela Merkel je odlučno za veliku koaliciju, iako je protiv takvog rešenja odlučno istupilo privredno krilo Hrišćansko-demokratske unije (CDU), smatrajući de će socijalna rešenja crveno-crne vlade biti ekonomski neizdrživa.

Zarad stabilnosti, kancelarka Merkel bi po svaku cenu htela da izbegne i manjinsku vladu i nove izbore.

Nastavku velike koalicije otvoreno se u svojim komentarima protivi velikom kapitalu bliski Frankfurter algemajne cajtung. List Velt kancelarku Merkel naziva „ženom od juče“, a Cajt smatra da prisustvujemo početku njenog kraja, ali da taj kraj može dugo potrajati, pošto su drugi, koji bi trebalo da je zamene, još slabiji od nje.

U velikim problemima je i šef bavarske Hrišćansko-socijalne unije Horst Zeehofer. Pritisak u njegovoj partiji da se on povuče, ili sa čela partije ili sa čela bavarske vlade, ili sa oba čela, ogroman je. CSU je na parlamentarnim izborima imala najveće gubitke.

Član vladajuće bavarske partije i nemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit postao je dobar povod za predkoaliciona prepucavanja. Prihvaćeno je kao tačno da je taj bledunjavi političar, koji dosad nije pokazivao veliku samostalnost, mimo naloga kancelarkinog kabineta, protivno poslovniku o radu vlade i bez znanja svojih bavarskoj šefova, u Briselu glasao za petogodišnje produženje upotrebe glifosata. Ukoren je.

Pozivajući se na francuski plan, Martin Šulc je objavio da će prvi uslov SDP-a za saradnju sa CDU/CSU biti ukidanje upotrebe glifosata u roku kraćem od onog koji je usvojila Evropska komisija.

Pomenuti Šmit je večeras, kako su preneli nemački mediji, na svom Tviter nalogu objavio da se sastao sa nemačkom ministarkom za ekologiju Barbarom Hendriksa (SPD), te da su spor oko herbicida glifosata gotovo izgladili dogovorom da „zajedno traže rešenje kako bi ubuduće upotreba glifosata bila restriktivnija“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com