Srbija sutra ponovo potpisuje Međunarodnu energetsku povelju

Na Ministarstkoj konferenciji o Međunarodnoj energetskoj povelji, koja će od sutra i prekosutra biti održana u Hagu, Srbija će ponovo potpisati taj dokument, zajedno sa još 65 država. U ime Srbije, Povelju će potpisati ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić.

Srbija je, tačnije SR Jugoslavija, već potpisala Međunarodnu energetsku povelju, 2001. godine, a 2008. godine smo potpisali izjavu kojom Srbija pristupa Evropskoj Energetskoj povelji. Od tada, Srbija je posmatrač u Procesu energetske povelje, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Novim potpisivanjem, Srbija zadržava status posmatrača.

Status punopravnog člana se stiče potpisivanjem Ugovora o Energetskoj povelji, koji je, za razliku od Međunarodne energetske povelje, pravno obavezujuć.

„Imajući u vidu sve prednosti punopravnog članstva u Energetskoj povelji, kao i da je Srbija na putu pridruživanja Evropskoj uniji, i Republika Srbija će u narednom periodu preduzeti aktivnosti u cilju potpisivanja Ugovora o Energetskoj povelji“, dodaje se u saopštenju.

Ministar Antić će u Hagu govori na temu Međunarodne energetske povelje, odnosno njenom doprinosu međunarodnoj energetskoj saradnji, spremnosti Srbije da potpiše Ugovor o Energetskoj povelji, kao i o najvažnijim ciljevima Srbije u energetskoj saradnji i u razvoju energetike.

Konferencijom u Hagu će predsedavati Henk Kamp, ministar privree Kraljevine Holandije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com