Trepča ugrožava stabilnost na KiM i pregovarački proces u Briselu

Članovi Vlade Srbije oštro su reagovali na odluku Vlade Kosova da rudarski kompleks Trepča postane javno preduzeće i na današnjoj konferenciji za štampu su zvaničnoj Prištini poručili da ta odluka može ugroziti stabilnost na Kosovu i Metohiji i ugroziti briselske pregovore.

„Za nas je neprihvatljivo bilo kakvo jednostrano preuzimanje Trepče od strane Prištine“, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je ocenio da bi bilo kakva promena vlasništva Trepće mogla destabilizovati situaciju na KiM.

Ministar privrede, Željko Sertić, podsetio je kosovske vlasti da je oko 56 odsto kapitala Trepče u vlasništvu Fonda za razvoj Republike Srbije.

„Ukoliko prištinske vlasti ne povuku odluku o Trepči, Agencija za privatizaciju Republike Srbije će pokrenuti privatizaciju Trepče, jer je Srbija u obavezi da zaštiti svoju imovinu“, najavio je Sertić i dodao da je među 502 preduzeća za privatizaciju formalno bila i Trepča i da je za nju dobijeno četiri pisma o zainteresovanosti iz inostranstva – Mađarske, Kanade, Švajcarske i SAD.

Međutim, Agencija za privatizaciju je za portal Ekonomske Vesti još ranije istakla da ona po pitanju Trepče „nema ingerencija„.

Sertić je dodao i da Trepča ima dugove od oko 400 miliona dolara, ali Kosovska agencija za privatizaciju tvrdi da ti dugovi iznose preko milijardu evra.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić još jednom je ponovio da Vlada Srbije neće prihvatiti jednostrano preuzimanje Trepče od strane Prištine.

„Vlada Srbije smatra da taj čin obesmišljava ceo pregovarački proces u Briselu“, rekao je Đurić.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com