Šta da misli čovek o ovakvoj banci?

Kad se u Nemačkoj kaže banka, onda se misli na Dojče banku i ni na šta drugo. Možda neće preterati ni oni što tvrde da tu banku i nemačku državu deli ili spaja samo znak jednakosti. Dojče banka je već niz godina u teškoćama i potresana skandalima od kojih su mnogi epilog i to nepovoljan po banku dobili na sudu uz kazne od više milijardi evra. Evo šta o stanju u Dojče banci kaže komentator konzervativnog i krupnom kapital naklonjenog Frankfurter algemajne cajtunga Holger Štelcner:

Dojče banka

„Šta da misli čovek o banci koja obećava klijentima i investitorima da će biti u stanju da vraća svoje kredite? Koliko je solidna banka, koja samo u toku jednog meseca izgubi trećinu, a u toku jedne godine polovinu svoje vrednosti? Tako gruba pitanja ne postavljaju više samo klijenti ove ili one grčke banke, nego se o tome moraju zapitati i klijenti Dojče banke. Iznenada šalje šef banke Džon Krajan saradnicima mobilizatorske parole pošto dotad nije propuštao priluku da podvuče kako je loš IT i slaba profitabilnost banke. Sad on piše da je banka čvrstih temelja, a brige neosnovane.

Problem je što su objave o solidnosti ostale bez odjeka na berzi. Na medjunarodnim tržištima CDS-ova (Credit default swaps), koje funkcioniše kao neka vrsta ranog indikatora za moguću finansijsku krizu, sve moguće riziko premije su oštro skočile, a premija Dojče banke se samo u januaru udvostručila.

Da bi se razumele razmere potiranja vrednosti banke, mora se otići daleko unazad. Tako jeftina kao danas njena je akcija poslednji put bila sredinom 80-tih. Pre osam godina kad je savezna vlada grozničavo pripremala spasilačke pakete za sirote banke, tadašnji šef Dojče banke Jozef Akerman je obavestio javnost da da bi se on stideo kad bi od države uzimao pare (što je on istovremeno baš učinio u Americi). Od 2010. godine banka je tri puta uzela kapital na berzi, ukupno mnogo više nego što ona danas još vredi. Sav taj novac je rasut, uglavnom od strane bonus-bankara u Londonu i Njujorku.

Boljitak će doći tek kada se bude moglo videti da gigantski bilans banke ne skriva rizike i kada bude jasno koliko koštaju sve kazne koje su Akerman i Co nazidali. Krajan najavljuje da godinama neće isplaćivati dividende, zato investitori i ne uzimaju više tu akciju. Njihov pogled na banku promeniće se tek onda kad opet budu razumeli njen poslovni model. Dotad će investitori akcije Dojče banke prepustiti špekulantima. Trenutno na berzama ima dovoljno uzbudjenja drugde.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com