Šta to predviđa Treći energetski paket EU što koči Južni tok

Od juče, kada je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio da se zaustavlja projekat gasovoda Južni tok, često se spominje Treći energetski paket Evropske unije kao glavni razlog te odluke.

Evropska komisija je još 19. septembra 2007. godine usvojila Treći energetski paket, ali to nije sprečilo države članice EU da sa Rusijom, odnosno Gaspromom, potpišu sporazume o izgradnji gasovoda Južni tok, što bi Rusija čak mogla da iskoristi u eventualnoj međunarodnoj arbitraži zbog ovog slučaja.

Glavna odredba Trećeg energetskog paketa koji koči Južni tok je ona koja propisuje razdvajanje operatera transportnog sitema (gasovoda) od proizvođača/snabdevača gasom. To bi značilo da Gasprom ne može da bude snabdevač gasa i vlasnik gasovoda, a u slučaju Južnog toka ruska kompanija je i jedno i drugo.

Rusija se takođe, a u vezi sa odredbama Trećeg energetskog paketa, protivi i dozvoljavanju korišćenja planiranog gasovoda Južni tok zainteresovanim distributerima gasa.

Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) Rusija je 30. aprila podnela zahtev za konsultacije sa Evropskom unijom i njenim državama članicama. Oni su u zahtevu STO naveli da sporne odredbe Trećeg energetskog paketa diskriminišu „treće zemlje“ i da su u suprotnosti sa propisima STO.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com