Što je Nemcima milo: Ciprasu dosta Varufakisa?

Nemački mediji su sa odobavanjem preneli tu vest tabloida Bild: Sem što neprekidno nervira grčke poverioce, Janis Varufakis, grčki ministar finansija, svojim je izazivačkim intervjuima dosadio i svom šefu grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu. Tako tvrdi Bild i dodaje da je Varufakisu stavljena korpa na usta – zabranjeno mu je da ubuduće daje toliko intervjua kao dosad.

Evropskim čitaocima se nudi još jedan dokaz da će se grčkom ministru finansija u opasnoj medijskoj ekspanziji stati na put – navodno, na sastanak ministara finansija Evropske unije u ponedeljak doći će sa pratnjom.

Nemci posebno podvlače da je vicepremijer Janis Dragasakis Varufakisu ne samo formalno šef nego je i sam stručnjak za finansije.

Prenoseći ovu informaciju, Frankfurter algemajne cajtung citira nekoliko izjava Varufakisa koje su naročito nervirale i Nemačko ministarstvo finansija. Na primer: “90 odsto novca uistinu nije nikad stiglo u Grčku. Nemci treba da znaju da oni svojim novcem nisu spasavali Grčku nego banke. Ja sam kao i vi mišljenja da je to bilo pogrešno. Novac je nestao u crnim rupama. Svako zna da Grčka svoj sadašnji dužnički teret bez novog ugovora nikako neće moći da nosi. Bilo bi dobro kad bi svi zainteresovani mogli to da priznaju. Restrukturiranje dugova dovelo bi Grčku u položaj da se ekonomski oporavi”, ili: “Otpis duga je prljava reč. To sam naučio. Kao što mi nećemo da čujemo reč Trojka, tako naši poverioci neće da čuju reč otpis”.

 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com