Švaljek neće da bude premijer: Javni sektor nije osetio krizu

Dr Sandra Švaljek, poznata hrvatska ekonomistkinja, odbacila je danas mogućnost da postana hrvatski premijer.

Švaljek

“Mislim da bi takva hibridna političko-tehnička vlada vrlo teško funkcionisala”, rekla je Švaljek, a prenosi Jutarnji list. Ona je dodala da bi po logici stvari ona mogla pripadati samo nekoj takvoj vladi i da misli da će premije, ipak, biti politička ličnost.

Dr Švaljek je veoma poznata postala kad je zamenjivala Milana Bandića na mestu gradonačelnika Zagreba i to, po mnogim vidjenjima, veoma dobro. Bandić je bio u istražnom zatvoru i bilo mu je zabranjeno obavljanje gradonačelničke funkcije.

Švaljekova je rekla da reforme koje bi trebalo da sprovede Hrvatska nisu ništa revolucionarno.

“Reformi i promjena se vjerojatno najviše groze zaposleni u javnom sektoru, jer se od njih traži odredjena žrtva. Taj sektor je u krizi najmanje propatio, jer je u ovih šest godina BDP pao gotovo 13 posto, dok se potrošnja države gotovo nije ni smanjila. Zaposleni nisu osjetili rezove na svojim primanjima, za razliku od onih u privatnom sektoru”, rekla je dr Švaljek.

Most nezavisnih lista, bez čijih se poslanika ne može formirati većina potrebna za dobijanje mandata za sastavljanje nove hrvatske vlade, predložio je da novi premijer bude nestranačka, stručna ličnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com