Vučić: Srbija osvojila poverenje brojnih investitora

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da sprovođenje reformi omogućava dolazak većeg broja investitora, a samim tim i prosperitet, pri čemu je neophodno stvoriti atraktivno poslovno okruženje u cilju privlačenja novih ulaganja.

vučić

Vučić je, u autorskom tekstu za mesečnik „Diplomatija i trgovina“, istakao da su samo velika tržišta zanimljiva za potencijalne investitore, uz napomenu da naša zemlja, kao najveća privreda na zapadnom Balkanu, ima dužnost da bude lider u zajedničkim težnjama ka EU.

On je primetio da strani ulagači žele veliko i rastuće tržište, zbog čega ne treba da čudi to što su zemlje koje su privukle najviše direktnih stranih investicija upravo one koje imaju najveći broj potrošača.

Premijer je naveo da male zemlje, poput Srbije i njenih suseda, mogu da prošire svoje tržište kroz regionalne trgovinske aranžmane koji dozvoljavaju preferencijale ili bescarinski ulazak robe, uz ocenu da to može pomoći u privlačenju stranih ulagača.

Svaka zemlja pojedinačno na zapadnom Balkanu je malo tržište prema aktuelnim kriterijumima globalnog biznisa i zato je u interesu regiona da kao celina postane atraktivniji za potencijalne strane direktne investicije, poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, privlačenje stranih investicija od velikog je značaja za region, kako zbog ekonomskog prosperiteta, tako i stvaranja radnih mesta, transfera znanja i tehnološkog napretka.

Premijer je ocenio da pospešivanje privredne i političke saradnje među zemljama regiona, uz sprovođenje potrebnih reformi, u najvećoj meri doprinosi boljem pozicioniranju zapadnog Balkana na mapi potencijalnih investitora širom sveta.

On je naglasio da podsticajno poslovno okruženje osigurava bolju budućnost, zbog čega je Srbija i preduzela brojne napore u obezbeđivanju ekonomske i političke stabilnosti, usvojila bolja zakonska rešenja i učinila birokratiju efikasnijom.

Vučić je podsetio na to da je Srbija smanjila stopu nezaposlenosti sa 24 odsto u 2012. na 17 odsto u prošloj godini, inflacija je pala sa 12 na 1,7 odsto, pri čemu su povećani izvoz i BDP.

Vlada je, kako je naveo, poboljšala poslovnu klimu kroz izmene brojnih zakona, a to se odrazilo i na položaj na Duing biznis listi Svetske banke, gde je napredovala za 32 mesta i sada se nalazi na 59. poziciji.

Premijer je ukazao na to da Srbija raspolaže kvalitetnom radnom snagom, uz napomenu da su plate konkurentne u poređenju sa zemljama regiona.

Mnoge poznate kompanije iz EU, SAD, Rusije i Kine izabrale su Srbiju za investiranje svog kapitala, a mnoge od njih imaju dugoročne planove, što znači da su kod nas došle da ostanu, naglasio je Vučić.

On je naveo da je u prošloj deceniji Srbija postala privlačna za ulaganje u IT sektor, i dodao da je ponosan na to što je kompanija „Majkrosoft“ otvorila svoj četvrti razvojni centar u svetu baš u našoj zemlji.

Takođe, premijer je ocenio da naša zemlja postaje sve više i centar proizvodnje mnogobrojnim kompanijama iz Evropske unije, SAD, Turske i drugih zemalja.

Globalne kompanije, poput „Fijata“, „Boša“, „Simensa“, „Majkrosofta“, „Kontinentala“, „Telenora“, „NCR“ i „Benetona“ prepoznale su potencijal Srbije kao pogodne investicione destinacije, ukazao je Vučić.

Srbija je, prema podacima iz poslednjeg izveštaja UNCTAD, među prvih pet ekonomija u tranziciji u 2014. godini u svetu, a lider u regionu, naveo je on i dodao da to dokazuje da je Srbija osvojila poverenje brojnih investitora i spremna je da postane još atraktivnija.

To je, uostalom, kako je naveo, prošle godine donelo više investicija nego što se očekivalo.

Govoreći o regionalnoj saradnji i održivom miru, Vučić je naglasio da je Srbija tome u potpunosti privržena, što podrazumeva i stabilnost i razvoj regiona.

Premijer je ocenio da prošla godina nije bila laka, te da su izazovi, poput aktuelne migrantske krize, mogli da ugroze regionalnu stabilnost.

On je poručio da će Srbija nastaviti da deluje kao političko sidro regionalne stabilnosti, svesna činjenice da samo stabilan i prosperitetan region može biti atraktivan za investicije.

Srbiji predstoji još mnogo zadataka, rešena je da nastavi strukturne reforme i ima ambiciozne ciljeve u koje veruje, te očekuje da će investicije nastaviti da rastu i u ovoj godini, zaključio je Vučić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com