Svet bez struje iz uglja (zdrava) iluzija?

Pritisnut nezadovoljstvom privrednog krila svojih kolalicionih pratnera (CDU-CSU) i pretnjama industrijskih gazda, nemački ministar za privredu i energetiku socijaldemokrata Zigmar Garijel je nedavno izjavio: “Mi moramo da stavimo tačku na iluzije o nemačkoj energetskoj politici”. Dakle, na iluzije o struji bez uglja i bez atomske energije!

Potanko je i objasnio da od obećavanog isključenja elektrana na ugalj nema ništa jer baš su one garant nemačkog energetskog zaokreta (Energiewende) ka obnovljivim izvorima energije. Pošto je struja od vetra i sunca zavisna od vremenskih prilika, u uska grla u snabdevanju uskočiće – niko drugi do elektrane na mrki i kameni ugalj kojih je u Nemačkoj oko 500.

Na užas ekologa, Gabrijel, uprkos koalicionom dogovoru koji predvidja smanjenje gasova koji stvaraju efekat staklene bašte za 40 odsto do 2020, sada smatra da vlasnici elektrana na ugalj treba sami da donesu odluku kada će ih isključiti.

Najstarije elektrane na ugalj nalaze se u Severnoj Rajni Vestfaliji i pripadaju poznatoj nemačkoj kompaniji RWE, navodi se u prošlogodišnjoj studiji Eko-instituta iz Berlina. Mnoge su starije od 40 godina.

Najnovija ideja Zigmara Gabrijela da te elektrane iznad odredjene granice emitovanog ugljen dioksida plaćaju neke vrste ekološke takse izazvala je podjednako gnev nemačkih pokrajina, koje zavise od učinka uglja, i organizacija za zaštitu životne sredine. Prvi su tu taksu protumačili kao kaznu i opasnost za hiljade radnih mesta, a drugi kao tako visoko postavljenu i smešno malu da najpre liči na “perfidnu prevaru”.

Nemački napori da svetom zavlada „zelena energija“ i troškovi koje tom cilju prinose nemački potrošači tema su mnogih tekstova. Rezultati tih napora, medjutim, razočaravajući su.

U celom svetu, pa i u Nemačkoj, 2012. i 2013. godine je emisija ugljen dioksida porasla. Od 1984. godine nikad emisija ugljen dioksida nije bila u svetu veća nego tokom te dve godine. Svoj doprinos dala je i Nemačka.

Eko-institut iz Berlina je u studiji objavljenoj pre godinu dana pokazao da je proizvodnja struje iz uglja u Nemačkoj porasla, uprkos svim zelenim naporima. Ta se proizvodnja od 1991. godine kretala oko 151 TWh sve do 2012. i 2013. kad je konačno dostigla 162 TWH – tokom te dve godine povećala se za 8 odsto. Dva nova bloka elektrana na ugalj 2012. godine je u pogon stavio RWE, a jedan firma Vattenfall. Instalirani kapaciteti elektrana na ugalj za te dve godine su u Nemačkoj porasli za 4 odsto. Stare elektrane su radile povećanom snagom jer je CO2 sertifikat bio jeftin. Nemačka je struju izvozila više nego ikad.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com