Svet je jadan, pardon jedan: Agresija ćirilicom na Penavu

Odbornik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Vukovaru Srdjan Kolar poklonio je gradonačelniku tog grada Statut grada Vukovara na ćirilici, koji je juče prezentovao lider SDSS-a Milorad Pupovac. To je učinio pošto je Gradsko veće odlučilo da još nije vreme da se povećaju prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je na pokušaj da mu se pokloni ćirilični statut uzviknuo da to smatra „činom agresije“ i „očiglednim dokazom velikosrpske puzajuće agresije“. Statut na ćirilici je bacio.

Kolaru je predat uzvratni poklon – majica na kojoj je ispisan broj poginulih u Vukovaru za vreme sukoba iz 90-tih godina.

Milorad Pupovac je, medjutim, drugog mišljenja: „Ćirilica je bila, jeste i biće pismo slobode. Kao i svako drugo pismo”.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je povodom dogadjaja u Vukovaru izjavio da pokušaj da se Penavi preda Statut grada Vukovara na ćirilici baš na sednici na kojoj se o upotrebi ćirilice odlučuje „ne deluje najdobronamernije, mada tu nema ništa nezakonito“.

A hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je, drhteći mnogo više nego Penava, izjavila da prvo treba da se „reše velike stvari kao što su ratni zločini, a onda one koje će omogućiti svima da se u Hrvatskoj sigurno osećaju“. Ona se slaže da još nije vreme da se Srbima u Vukovaru, koji čine trećinu stanovništva, omogući korišćenje ćirilice u javnoj komunikaciji.

Od rata je prošlo četvrt veka. Hrvatska je članica Evropske unije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com