Trg maršala Tita u Zagrebu sad se zove Trg Republike Hrvatske

Dugogodišnja rasprava završena je političkom trgovinom dugogodišnjeg gradonačelnika Zagreba Milana Bandića s predstavnicima krajnje desnice: Josip Broz Tito rano jutros je izgubio trg u Zagrebu.

Za preimenovanje najlepšeg trga u glavnom gradu Hrvatske u Trg Republike Hrvatske glasalo je 29 odbornika Gradske skupštine Zagreba, dok je 20 bilo protiv. Odluka stupa na snagu čim bude potpisana, dakle praktično odmah.

Tito je bio antifašista, ali i diktator, ocenila je skupštinska većina u Zagrebu.

Socijaldemokratska partija Hrvatske je objavila da će ime trgu vratiti čim se vrati na vlast, a njen šef Davor Bernardić poručio je gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću da „ko se u prošlost vraća u prošlosti završi“ te da je Bandić svoj put izabrao – uskoro će biti prošlost.

Bandić je zagovarao da se pitanje reši referendumom, ali odbornici od kojih mu zavisi većina sa time se nisu složili.

Socijaldemokrate su podsetile da je svojevremeno promenjen i naziv Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, pa su se autori te zamisli brzo postideli i ime trgu vratili.

Najveće oduševljenje odlukom izrazio je bivši ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović ocenjujući odluku istorijskom. On i odbornica Bruna Esih obezbedili su skupštinsku većinu Bandiću u zamenu za ovu likvidaciju Titovog imena.

Hasanbegović je sada na funkciji predsednika Odbora za prrimenovanje naziva ulica i trgova.

Socijaldemokrata Rajko Ostojić obratio se Hasanbegoviću i Esihovoj, liderima nove stranke Nezavisni za Hrvatsku: „Vi ste prva stranka u istoriji koja je svoj program ostvarila 100 posto“.

Da li će i ostali trgovi i ulice u Hrvatskoj koji nose ime Josipa Broza Tita uskoro dobiti novo ime zasad se ne zna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com