Trojka u Atini

Danas u Grčku stižu tehnički eksperti tamo omrznute Trojke (Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija) kako bi se uvidom na licu mesta informisali o pravom stanju grčkog budžeta za koji pretpostavljaju da je prazan.

Grčka do kraja marta treba da pokrije obaveze od 6,85 milijardi evra, a, kako je u ponedeljak zaključeno u Briselu, finansijsku pomoć ne može očekivati do kraja aprila.

Neprijateljski grafiti nisu jedina grčka dobrodošlica Trojki. Sinoć je Aleksisu Ciprasu bliski ministar u  kabinetu Nikos Papas optužio nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea da mu stil “nije u skladu sa ujedinjenom i demokratskom Evropom” i da je on sa “svojim planom gušenja Grčke propao” te da je u “teškoj situaciji”.

Prema navodima nemačkog lista Handelsblat, Grci ne greše kad u Nemcima vide najveću prepreku zahtevima vlade Aleksisa Ciprasa. Računa se da će grčki problem eskalirati tek na leto, kad bude trebalo platiti prispele kamate i glavnicu MMF-u i Evropskoj centralnoj banci, i da će tada biti veoma pojačan pritisak na nemačku kancelarku Angelu Merkel iz takozvanog privrednog krila njene Hrišćansko demokratske unije. Ključni predstavnici tog privrednog krila bili su retki poslanici Bundestaga koji su nedavno glasali protiv četvoromesečnog produženja roka za finansijsku pomoć Grčkoj.

“Takozvano privredno krilo Unije radi ruku pod ruku sa Alternativom za Nemačku i listom Bild protiv vrednosti Evrope. Zbog toga bi ti političari trebalo da se stide i da se izvine”, slaže se sa Grcima i stručnjak za budžet nemačke partije Zelenih Sven Kristijan Kindler.

”Kurs oštre štednje u Evropi, koji navodno forsira nemačka vlada propao je.Potrebno je da se hitno promeni kurs i u Grčkoj i u Evropi”, citira Kindlera Handelsblat-online.

Na zaprepašćenje nemačkh konzervativnih medija, Grci su za svoju tvrdnju da “nije kriza njima dovela Trojku, nego im je Trojka dovela krizu” dosta potvrde dobili u dokumentarcu Prvog programa nemačke televizije (ARD) pod nazivom : “Trag Trojke. Sila bez kontrole”.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com