Zloupotreba sankcija: Slučaj Fridman

Drugi po bogatstvu ruski oligarh Mihail Fridman, odnosno firma LetterOne u kojoj je suvlasnik, dobio je prošle nedelje od ministra energetike Velike Britanije sedmodnevni rok da pruži argumente zašto ministar energetike Ujedinjenog kraljevstva ne bi trebalo da zahteva dalje izmene u upravljaju britanskim delom nemačke kompanije Dea.

Do ovog čudnog zahteva, izvestili su evropski mediji među njima i Fajnenšl tajms, došlo je posle zasedanja Nacionalnog saveta za bezbednost Velike Britanije na kome je zaključeno da postojeće sankcije ruskim kompanijama i privatnim licima ne samo da brzo neće biti ukinute nego da se može očekivati da se prošire.

Mihail Fridman

Ni Mihail Fridman ni njegove (privatne) kompanije nisu na spisku fizičkih i pravnih lica na koja se odnose sankcije EU i SAD uvedene Rusiji .Tako da su u njegovom slučaju sankcije samo zloupotrebljene da se spreči nepoželjna vlasnička kontrola nad jednim delom jedne firme odnosno novom vasniku uskrati pravo na eksploataciju britanskih naftnih nalazišta u Severnom moru koje trenutno pripada kompaniji Dea.

Fridman je nedavno za 5,1 milijardu evra tu kompaniju kupio od nemačke energetske kompanje RWE. Sa tom kupovinom se saglasilo 13 od 14 država koje imaju pravo geoloških istraživanja u toj oblasti. London može firmi Dea da oduzme pravo geoloških istraživanja u 12 britanskih nalazišta nafte i gasa u Severnom moru, pa bi kupovina imovine firme Dea u Britaniji (vrednost oko 1 milijarde evra) bila besmislena.

RWE i Fridman su ugovorili da LetterOne britanskom aktivom firme Dea upravlja odvojeno, pa ako tokom sledećih godinu dana SAD i EU uvedu sankcije Fridmanu ili njegovoj firmi, RWE se obavezala da britansku aktivu firme Dea otkupi nazad.

Britance ovakvo rešenje nije zadovoljilo.

Još traje rok od sedam dana dat Fridmanu da uveri Britance (u šta?), a Britiš petroleum je objavio da je sklopio partnerski ugovor vredan 12 milijardi dolara za projekat West Nile Delta u Egiptu, a za istraživanje nalazišta sa rezervama od 140 milijardi kubika gasa i 55 miliona barela gasnog kondenzata. Sa svoje strane je firma Dea objavila da je taj partner upravo ta firma Mihaila Fridmana.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com