TTIP: SAD će menjati zakone EU

Evropska komisija moraće se savetovati s američkim vlastima pre usvajanja novih zakonskih predloga, piše u dokumentima o trgovinskim pregovorima SAD-a i EU koji su upravo procurili, prenosi hrvatski internet portal Telegram.

ttip

Dokumente je objavila aktivistička i istraživačka grupa „Corporate Europe Observatory“ (CEO), a u njima jasno piše da se pregovorima oko predloženog Transatlanskog trgovinskog i investicionog partnerstva, poznatijeg pod akronimom TTIP, podrazumeva da će Evropska komisija u svojim rukama imati svu moć odlučivanja te da se parlamentarci zapravo ništa neće pitati. Komisija će tako imati ovlašćenja da odlučuje u kojim oblastima će morati da zatraži mišljenje SAD, što bi značilo da će države članice EU i Evropski parlament biti prilično marginalizovani.

Gubitak suvereniteta Evropskog parlamenta

Ovakve informacije bude strah u redovima zemalja članica EU jer bi mogle značiti novi gubitak suvereniteta. S druge strane članovi Evropske komisije tvrde da će upravo ovakav dogovor sa SAD-om doneti pozitivan efekat jer će eliminisati deo nepotrebne birokratije. U ovom slučaju birokratija se odnosi na demokratski izabrane članove Evropskog parlamenta, koje se neće pitati ni za šta.

U dokumentu se navodi i u kojoj meri velike korporacije i grupe mogu uticati na razvoj regulatorne saradnje. „Planovi koje razotkrivaju ovi dokumenti daće SAD-u veliku ulogu, a oslabiće briselsko zakonodavstvo i Evropski parlament“, pojašnjavaju iz CEO.

Glasnogovornik Evropske komisije ovakve informacije odbacuje: „Ove optužbe su neosnovane i ne odražavaju predlog EU za pojednostavljenje pravila za evropske izvoznike. Tekst regulatorne saradnje biće objavljen uskoro pa svi mogu videti da je ova takozvana analiza potpuno netačna, predstavlja pristrasno mišljenje o radu Evropske komisije i ignoriše stvarnost tekstova Evropske unije“.

Evropska komisija već je bila optužena za zataškavanje

Ovo nije prvi put da je TTIP došao pod lupu javnosti. U avgustu prošle godine Evropska komisija optužena je za zataškavanje nakon što je odbila da objavi detalje razgovora između njenih zvaničnika i duvanske industrije u pregovorima oko TTIP-a.

Dokumenti koji su objavljeni na zahtev grupe CEO otkrili su kako se izvršno telo EU sastalo i dopisivalo s lobistima iz Britiš amerikan tobakoa i Filip Morisa. Međutim, dokumenti su otkrili i nešto drugo. Gotovo sav sadržaj, uključujući i imena službenika i duvanskih lobista, pitanja o kojima se raspravljalo, pa čak i datumi kada su sastanci održani, bio je prepravljan. Dokumenti se odnose na tekuće pregovore između EU i SAD-a vezane uz TTIP. Kritičari kažu da će ovaj sporazum, koji za cilj ima smanjiti regulatorne prepreke međunarodnoj trgovini, omogućiti duvanskim divovima preduzimanje pravnih akcija protiv Velike Britanije i drugih evropskih vlada koje pokušavaju da pooštre zakone o pušenju.

Objavljeni dokumenti potpuno zatamnjeni

Dokumenti koji su tada izašli u javnost prepravljeni su do neprepoznatljivosti, gotovo sve stranice bile su potpuno crne. Objavila ih je Ketrin Dej, glavna sekretarka Evropske komisije u svom odgovoru na zahtev grupe CEO za slobodom informacija. Dokumenti uključuju pismo iz Britiš amerikan tabakoa na 14 stranica napisano 15. maja prošle godine iz londonskog ureda firme, koje navodi svoju “ozbiljnu zabrinutost doslednosti…”, a potom sledi deo koji je redigiran.

Pregovori sa SAD-om počeli su još 2013., a Evropska unija pregovara o sličnom sporazumu i s Kanadom. U Americi je ovaj sporazum poznat pod skraćenicom TAFTA (Transatlantic Free Trade Agreement), a onaj kanadski naziva se CETA (Comprehensive Trade and Economic Agreement).

Ovim se sporazumom žele umanjiti ili sasvim ukloniti birokratske prepreke za međusobnu trgovinu i poslovanje SAD-a i zemalja Evropske unije. TTIP bi, procenjuju pregovarači obe strane, trebao EU doneti prihod od dodatnih 150 milijardi dolara godišnje, a SAD-u 120 milijardi dolara. TTIP bi, grubo rečeno, kako i sami američki zvaničnici ističu, trebao ukloniti sve prepreke američkom izvozu u EU.

Javnost nije upoznata sa pregovorima

Javnost o samim pregovorima uglavnom zna jako malo. Važni delovi sporazuma biće obelodanjeni tek kada on bude potpisan. Kit Tejlor iz britanske Stranke zelenih, član Evropskog parlamenta, rekao je: “Čak i moje kolege koje sede u Odboru za međunarodnu trgovinu Evropskog parlamenta ne znaju ništa o tom sporazumu! Sve se vodi u najvećoj tajnosti, a mi ćemo biti sa svime upoznati tek kad TTIP bude usvojen i potpisan. A tada će biti kasno da se bilo šta uradi“. 

Ska Keler, zastupnica Zelenih u Evropskom parlamentu, na javnoj debati koja je u organizaciji zagrebačkog ureda „Heinrich Böll Stiftunga“ i Zelene Evropske Fondacije održana u zagrebačkom bioskopu Grič, rekla je da od 751 zastupnika u Evropskom parlamentu samo njih 13 ima pristup dokumentaciji koja se tiče TTIP-a.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com